La dansa catalana, a estudi amb el Premi Rafael Tudó

Divendres, 2 febrer 2018

La necessitat de l’ésser humà d’expressar amb el seu cos algun sentiment és en l’origen de la dansa. De fet, hi ha gravats de pedres de fa uns 12.000 anys que ja ens permeten intuir com l’home del Paleolític utilitzava la dansa per expressar-se. I és que la dansa forma part de la cultura dels pobles i és un canal d’expressió, com ho és cantar. Es considera que el cant i el ball són les manifestacions primàries de la mateixa identitat d’una cultura. Per aquesta raó l’estudi de la dansa és també l’estudi de la nostra història com a poble i com a cultura, sovint desconeguda encara en molts aspectes.
 
Per aprofundir en aquest vincle entre història i cultura, l’Esbart Català de Dansaires convoca des de l’any 1998, i cada cinc anys, el Premi Rafel Tudó per a estudis sobre dansa tradicional catalana. Això inclou estudis històrics, antropològics o etnològics; projectes pedagògics; estudis sobre un ball concret, un tipus de ball o els balls d’una zona geogràfica; reculls musicals, reconstruccions, etc. L’objectiu és reconèixer la tasca investigadora en aquest camp i, sobretot, facilitar la difusió dels estudis. El premi per a la persona o el col·lectiu guanyador és un objecte commemoratiu, l’edició de l’obra i una cinquantena d’exemplars per a l’autor o autora.
 
Aquest 2018 és any de Premi Rafael Tudó, cinquena edició, i s’ha obert el termini per presentar candidatures, que finalitza el 24 de juny. L’obra premiada es donarà a conèixer en el marc de les Festes de la Mercè de Barcelona, i es lliurarà el novembre del 2018. Les obres premiades i publicades fins a la quarta convocatòria han estat les següents:
 
I Premi Rafel Tudó, 1998. Núria Viñolas per l’estudi Sant Feliu de Codines : tradicions i danses, publicat per l’Esbart Català de Dansaires l’any 2001.
 
II Premi Rafel Tudó, 2003. Ramon Vallverdú per l’estudi Foc en dansa : els balls de diables  tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona, publicat per l’Esbart Català de Dansaires, Carrutxa i l’Ajuntament de l’Arboç l’any 2006 
 
III Premi Rafel Tudó, 2008. Declarat desert. 
 
IV Premi Rafel Tudó, 2013. Roser Reixach i Brià per l’estudi La Trencadansa de Prats de Lluçanès : perfum de Festa Major, publicat per l’Esbart Català de Dansaires l’any 2015. Es tracta d’un estudi sobre la història i l'evolució d'aquest ball de Prats de Lluçanès a partir del segle XIX. L'obra repassa elements com la festa major dedicada a sant Vicenç, el costum que envolta el ball, la música, la indumentària i la coreografia de la dansa, que s'il·lustren amb imatges i documents municipals. Tot plegat, completat amb el testimoni de diversos veïns de Prats de Lluçanès que han tingut alguna relació amb aquest ball. 

Podeu trobar les bases del V Premi Rafel Tudó, en el següent enllaç, fent clic aquí.

 

Informació extreta de la revista Tornaveu