Seguici i Ball de la Bola de Sabadell

Diumenge, 4 setembre 2022
hora: 
18:15
Festa Major de Sabadell
Esbart Sabadell Dansaire
Lloc: 
Plaça Sant Roc
Població: 
Sabadell
Preu: 
Gratuït
Durada: 
2 h

El Ball de la bola pren com a punt de partida l'anomenat Ball dels hereus que cita en Marian Burguès en el seu llibre Sabadell del meu record i, per altra banda, agafa com a referent un tipus de beguda —la bola— que es bevia per la festa major a final del segle passat i que consistia a barrejar en una gran sopera cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom.

D'aquest tipus de beguda agafa el nom el ball i és la protagonista de la tercera part.

Es tracta d’un ball que pot ballar tothom, i es caracteritza per tenir diversos elements que faciliten l'intercanvi i la relació entre els balladors, això el converteix en un ball obert, engrescador, participatiu, divertit i, en algun moment, fins i tot competitiu.

Qui el balla?

Tothom qui el vulgui ballar. Es poden afegir al ball un nombre indefinit de parelles de qualsevol mena: nois - noies, nois amb nois, noies amb noies... Hi ha una parella de capdansers, anomenada els de la bola, que condueix cada una de les parts de la dansa i que anirà donant les indicacions pertinents sobre l'evolució del ball. A més a més, hi ha una parella de representants de diferents entitats de Sabadell.

Protocol:

1. Els de la bola surten de l'Ajuntament per la plaça del Doctor Robert seguits de la comitiva de parelles guanyadores dels anys anteriors i representants d'entitats i s'adrecen cap a la plaça de Sant Roc, on els rep l'alcalde.

2. La comitiva entra a la plaça, la cobla ja està situada a l'empostissat, l'alcalde posa els medallons als de la bola. Els cantiners inicien la preparació de la bola.

3. Els de la bola enceten el ball.

Més informació:

https://web.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=62760&Itemid=1528

https://esbartsabadelldansaire.cat/index.php/ballades/balldelabola

Imatge aleatòria