La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de Festa Major de Roser Reixach i Brià

Diumenge, 14 febrer 2016

La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de Festa Major de Roser Reixach i Brià

Barcelona : Esbart Català de Dansaires 2015.- IV Premi Rafael Tudó, convocatòria 2013.

La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de Festa Major és el títol de  l’obra de Roser Reixach i Brià, guanyador del IV Premi Rafael Tudó per a estudis de dansa catalana  convocat l’any 2013 per l’Esbart Català de Dansaires i que aquesta entitat acaba d’editar.

Roser Reixach, nascuda a Prats de Lluçanès,  té una llarga trajectòria relacionada amb la dansa catalana i en especial amb les danses de Prats de Lluçanès com a balladora, responsable i mantenidora i investigadora.  Com ja va fer anteriorment amb el ball de bastons de la població, Reixach fa anys que treballa amb la informació sobre la Trencadansa, de la que aquest llibre n’és en part la materialització del seu llarg i extens treball.

Prats de Lluçanès té un ric patrimoni coreogràfic   i musical format per la Trencadansa, ballada per festa major, el ball dels Romeus o de la Pitota, ballat per Carnaval, el Ball de bastons que surt al carrer amb motiu de Pasqua Granada i el Contrapàs que caracteritza la festa dels Elois, el dia 25 de juny.  Reixach, gran coneixedora de tots els balls pratencs Reixach estructura bàsicament el llibre en tres parts: una breu sobre la població, una segona sobre la festa major en la qual s’emmarca la Trencadansa i la tercera, i més important, sobre la dansa.  És aquest gran capítol on trobarem la informació sobre l’evolució històrica i els elements imprescindibles d’una dansa: el marc urbà on es balla, la música, la cançó i l’acompanyament musical, la indumentària i la coreografia.  És destacable la hipòtesi de l’autora que relaciona la Trencadansa amb la Confraria del Roser, la de més amplia advocació femenina a Catalunya, de Prats, ja que el ball “manté certs elements que podrien fer creure que antigament es tractava d’una dansa ritual relacionada amb els càrrecs de la confraria”.  Hipòtesi que és raonada amb nombrosa documentació.

L’obra es complementa amb més de cent-trenta imatges procedents de gran nombre d’arxiu públics i privats: d’arxiu familiars pratencs a imatges del centre de Documentació de l’Orfeó Català o del mateix Esbart Català de Dansaires, que reprodueixen documentació històrica, programes de festa major, partitures, etc. i un extraordinari nombre de fotografies de la Trencadansa.  S’inclouen també una quinzena de gràfics coreogràfics que il·lustren la descripció del ball.

Un element important en el contingut de l’obra, sobretot per la història local de Prats de Lluçanès, són els annexos en els que s’aporten el noms els balladors i les balladores de la Trencadansa, de 1941 fins a l’actualitat, i es documenten les fotografies, aportant els noms i cognoms dels retratats.  Una feina, llarga i minuciosa que afegeix valor a l’estudi.  La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de Festa Major es clou amb els apartats que ressenyen la bibliografia i fons d’informació, siguin documentals o orals, de les que cal destacar per la seva importància les entrevistes, una cinquantena,  i els informants, amb gairebé una setantena de noms.

La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de Festa Major és un magnífic exemple de llibre monogràfic sobre un ball de Catalunya i és una demostració més que la dansa pot ser tractada i estudiada com qualsevol altra manifestació humana: amb rigor, mètode i profunditat.

Si esteu interessats en el llibre, el podeu trobar a la seu de l'Esbart Català de Dansaires, a:

La Casa dels Entremesos
Plaça de les beates, 2 (entre Via Laietana i Mercat de santa Caterina)
08003 Barcelona
Horari: de dimarts a dissabte: de 10 a 1h. i de 4 a 7h. i diumenges de 11 a 2h.

o podeu enviar un correu electrònic a l'adreça

info@ esbartcatala.org