S'amplia el període d'inscripcions pel Som Cultura Popular 2018

Divendres, 22 setembre 2017

Una mostra de cultura popular no mereixeria aquest nom si no estigués formada per totes les entitats que desitgen formar-ne part. Seguint aquesta filosofia, el comitè organitzador del Som Cultura Popular 2018 ha ampliat el termini d’inscripcions a la mostra –que podeu formalitzar en aquest formulari –fins al 15 d’octubre. Tot i que només se n’ha celebrat una edició, el Som Cultura Popular ja s’ha convertit en el gran aparador del folklore català. La millor oportunitat que tenen les entitats per demostrar la vitalitat dels seus projectes i iniciatives a un gran públic, tal com testimonien les 13.000 persones que van participar de la primera edició d’aquestes jornades.

Les inscripcions al Som de Cultura Popular estan obertes a tothom: entitats de base, federacions, coordinadores territorials, grups acadèmics (antropòlegs, etnòlegs, folkloristes...), responsables de publicacions sobre folklòriques, o qualsevol altra entitat que vetlli per la preservació i foment de la cultura popular. Seguint el model instaurat en el Som Cultura Popular 2016, els interessats poden participar-hi en molts formats: presentacions, fires, mostres, debats i conferències, exposicions, actuacions, projecció de documentals, tallers infantils, fira de productes festers, presentant publicacions, etcètera.
 
Intercanvi d’idees i coneixements.
En l’àmbit de la reflexió, les jornades estaran protagonitzades per tres blocs que focalitzaran el debat: la reivindicació del “patrimoni cultural immaterial” com una eina per prestigiar les expressions populars catalanes; els canvis que els processos accelerats de gentrificació urbana comporten als col·lectius de cultura popular, i com aquests poden contribuir a pal·liar els seus efectes no desitjats; i finalment, les possibilitats d’estrènyer llaços entre el sistema educatiu (en el sentit més ampli) i la cultura popular.

Per tal de fomentar i enriquir el debat en aquest darrer camp, un comitè científic transversal –format per mestres, pedagogs, sociòlegs, formadors en mestres, etc.— elaborarà ponències marc, a fi i efecte d’estructurar millor les aportacions dels assistents. Així mateix, es proposaran models de bones pràctiques que utilitzen algunes festes populars com a eina d’integració educativa.