Protocol-guia per a l’abordatge de les violències masclistes

Divendres, 19 juliol 2024

Des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ens ha arribat aquest comunicat. Us animem a que adapteu el protocol-guia per a l'abordatge de les violències masclistes a la realitat del vostre esbart.

Em plau informar-vos que el passat 4 de juliol la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista  va aprovar el Protocol-guia per a l’abordatge de les violències masclistes  en les activitats  de cultura popular de caire festiu. Aquest document ha estat elaborat pel Departament de Cultura amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes i la col·laboració d’una important representació d’entitats del món de l’associacionisme cultural.

El protocol té dos objectius principals: el primer és ser un instrument d’aplicació de mesures de prevenció i reparació per als casos de les violències masclistes a l’entorn de les entitats culturals ; i segon facilitar els circuits i els materials necessaris  per gestionar casos de violència masclista que s’hi puguin produir.

El protocol és aplicable a dones, infants, adolescents i persones LGBTI+, siguin treballadores, voluntàries, associades, o persones que participin en les activitats organitzades per l’entitat. A més, abasta totes les activitats d’aquestes entitats tant si es fan en espais de treball o d’assaigs, com en espais públics oberts, on es duguin a terme actuacions. 

El protocol permet:

-  Informar, formar i sensibilitzar en matèria de violències masclistes totes les persones relacionades amb entitats de cultura popular.

-  Disposar del procediment d’intervenció i acompanyament per tal  d’atendre i resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat.

-  Vetllar per un entorn de lleure i laboral on les persones respectin la  integritat, dignitat, característiques i particularitats de tothom.

-  Establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin situacions de violència masclista.

-  Garantir els drets de tracte just i la confidencialitat de les persones afectades.

-  Facilitar a les associacions i entitats els materials i recursos per aplicar les  accions de prevenció i reparació integral.

Podeu accedir al text complet del protocol i a una breu presentació.