50è aniversari Esbart Sícoris

Dimarts, 20 juliol 2021
Aquest any, l'Esbart dansaire Sícoris - Ballet ciutat de Lleida celebrem 50 anys!
Tot i que el darrer any i mig no hem pogut treballar com ens hauria agradat, estem treballant per a celebrar el nostre 50è aniversari durant el proper curs. Us n'anirem informant. 
Per ara, hem començat a publicar records d'aquests 50 anys a través de les xarxes socials (Instagram i Facebook de esbartdansairesicoris). Si ens voleu seguir i fer-nos arribar els vostres missatges, us estarem molt agraïts. 
I perquè ens conegueu una mica millor, compartim amb vosaltres aquest recull dels 50 anys de vida de l'Esbart:
L’Esbart Dansaire Sícoris som un grup humà de lleidatans i lleidatanes que s’aplega un cop per setmana per mantenir viva la tradició del folklore i la dansa del nostre país. 
L’Esbart va néixer l'any 1971 a partir de la colla sardanista Clavelllina i sota la direcció d'en Paco Viladrich sota la inquietud de recuperar i fer presents les diferents formes del nostre folklore més enllà de la sardana.
Durant aquests 50 anys de vida hi ha hagut una clara evolució. Vam començar oferint danses molt populars i tradicionals, algunes de les quals encara estaven vives; poc a poc vam anar evolucionant cap a espectacles amb danses que, tot i continuar mantenint les arrels folklòriques, ja estaven coreografiades per a ser representades dalt de l'escenari. El darrer pas de la nostra línia de treball ha estat interpretar danses pròpies del grup i també de nova coreografia, sense deixar les danses tradicionals i populars.
Entre altres, alguns dels moments més importants d'aquests anys han estat l'actuació de l'any 1992 al Teatre Principal de Lleida, la celebració del 25è aniversari amb actuació conjunta del cos de dansa i exdansaires, l'actuació del 2011 en motiu del 40è aniversari a la Llotja de Lleida, així com tots els viatges que hem fet ballant arreu dels països catalans i a l'estranger (Polònia, Israel, França, Itàlia,...).
Pel que fa al lligam més estret amb la cultura tradicional de la ciutat de Lleida cal destacar la tasca feta en les representacions que es realitzen en els seguicis de celebracions de la ciutat, ja que l’esbart hem estat part activa en la recuperació del Ball de cavallets (2007), la recuperació de la Moixiganga de Lleida (2011) i es va participar en la coreografia del Ball parlat de moros i cristians (2010).
Cal destacar l’Escola de Dansa de l’Esbart que des de fa ja aproximadament uns 7 anys ha donat més vitalitat al grup amb una vintena de nens i nenes, que juntament amb el cos de dansa més adult fan l’Esbart que avui es planteja aquest aniversari com un repte de present i futur, posant la mirada atenta al retrovisor tenint en compte l'experiència, energia i temps de les persones que han passat per l’entitat durant tot aquest temps.
Pel que fa a les propostes de present i de futur, continuarem treballant per a fer una difusió el més àmplia possible de l'activitat de l’esbart aprofitant la data especial que vivim, donar un impuls a la coneixença del grup per part de més gent a través dels mitjans, xarxes socials, etc., seguir treballant en el repertori tradicional i impulsar nous espectacles de pròpia creació.
Moltes gràcies per tot!
Salutacions,
Mireia
Esbart dansaire Sícoris