8È Taller de Dansa Catalana de la Xarxa de Comunitats Catalanes de l'exterior del Con Sud d'AMèrica al Casal Català de Montevideo

Dilluns, 24 abril 2017

Els passats 13, 14 i 15 d’abril, a la seu del Casal Català de Montevideo (Uruguai) va tenir lloc la 8à edició del “Taller de dansa catalana” organitzada per la Xarxa de Comunitats Catalanes de l’Exterior del Con Sud d’Amèrica, amb el suport del Departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya, i la direcció del taller a càrrec de Lluís Calduch Ramos, actual Assessor artístic de l’Esbart Ciutat Comtal,  i M. Teresa Agustí, Directora artística de l’Esbart Ciutat Comtal, que alhora han estat també els mestres de dansa dels tallers.

Han passat set anys des que es va poder fer l’última edició dels tallers l’any 2010 i enguany s’ha pogut reprendre aquesta activitat gràcies a l’aportació i a la tasca que realitza la Xarxa de Comunitats Catalanes a l’Exterior, la col·laboració del Casal Català de Montevideo organitzant i acollint a la seva seu els tallers, i de l’Esbart Ciutat Comtal aportant material  i documentació.

La 8à edició del “Taller de Dansa Catalana” ha comptat amb la participació de vuit casals catalans de la Xarxa: Casal dels Països Catalans de La Plata, Centre Català de Venado Tuerto, Centre Català de Mendoza, Les Quatre Barres de Castelar, Centre Català de Rosario, Centre Català de Capitán Sarmiento, Centre Català de Mar del Plata i Casal Català de Montevideo.

En Lluís Calduch, mestre i director de totes les edicions que s’han fet dels tallers, explica que són una activitat necessària i del tot imprescindible per a poder transmetre la nostra cultura i la dansa catalana a les Comunitats Catalanes del Con Sud d’Amèrica. Per a ells és una manera d’aprendre les nostres arrels, la nostra història i la nostra manera de fer i ser, en definitiva, compartim la nostra identitat i la nostra cultura. És una activitat i una oportunitat que ens serveix per mostrar-los què és Catalunya i quina és la nostra tradició. Són pocs dies de taller però aprofitem per ensenyar-los a ensenyar i transmetre la manera de ballar partint dels punts bàsics de la dansa catalana, la importància d’escoltar i sentir el ritme de la música, una mostra de les nostres danses tradicionals, d’on són, la seva història i una breu immersió al què és la indumentària tradicional catalana. El  més important és donar-los eines per poder transmetre el que han après a la gent dels seus propis casals i que, més que donar-los molta informació, els participants puguin aprendre l’essencial de la nostra cultura i de les danses que en cada edició dels tallers hem anat fent.

Tant en Lluís Calduch com la Teresa Agustí expressen el seu agraïment a la Xarxa de Comunitats Catalanes a l’Exterior i al Casal Català de Montevideo per fer possible aquesta nova edició dels “Tallers de dansa catalana” i per l’oportunitat de dirigir-los i ser-ne els mestres de dansa.Tots dos mostren la seva satisfacció en el resultat obtingut i remarquen l’interès i l’atenció de tots els que hi han participat. Tots ells han mostrat una gran expectació per les danses i per la cultura del nostre país i, sobretot, mostren l’agraïment de poder participar als tallers i rebre en primera persona tota aquesta informació. Música, punts, llengua, gestos, història, indumentària, festa, danses vives, territori, patrimoni cultural i festiu, danses tradicionals, folklore, el “Ball d’homenatge”…són tres dies intensos de treball amb una gran càrrega emocional i passional que hem transmès i hem compartit amb els participants als tallers. Una passió compartida i un estimar una part del nostre patrimoni: la dansa i cultura catalana. Han estat tres dies ballant i sentint en català al Con Sud d’Amèrica: la dansa uneix cultures i uneix les persones.