ARA, AQUÍ I SEMPRE: SOM CULTURA I SOM POPULAR

Dimecres, 1 març 2023
Amb aquesta vibrant barreja d’arenga i reivindicació acabava les paraules d’agraïment Eva Campabadal, presidenta de l’Esbart Ciutat Comtal. Acabava de recollir, junt amb la directora de l’esbart Teresa Agustí, el premi Ciutat de Barcelona 2022 de Cultura Popular i Comunitària. Unes paraules que convé que ens fem ben nostres, de tot el col·lectiu.
Fa pocs mesos ens reconfortava la notícia que l’Esbart Rocasagna havia obtingut el premi Delfí Colomé, la primera vegada que un esbart obtenia aquest guardó.

Un reconeixement i èxit de dos grups, però també de tot un col·lectiu que camina, sovint per diferents itineraris, amb l’objectiu de donar a conèixer la dansa tradicional del nostre país. La més ancestral i també la que va evolucionant, fins i tot la que es va creant. Fer present la feina dels esbarts, visibilitzar-nos, sempre amb coherència i amb respecte i compromís. No en tenim cap dubte, els esbarts han de ser els millors ambaixadors d’ells mateixos.

Com en gairebé tot el que envolta la cultura popular, el premi Ciutat de Barcelona ha anat donant voltes buscant l’encaix d’allò que és popular amb el que és actual i també amb el futur que ens espera. Ha estat en aquest sentit que el jurat del premi ha valorat la producció del Ciutat Comtal.

Que hagi estat fruït d’un treball col·lectiu; amb un equip jove; buscant sinergies entre diferents disciplines estètiques, tècniques i creatives; acostant a la dansa tradicional persones que fins ara no hi havien treballat. Generar complicitats amb un grup musical que treballa amb sons ben propis del país però no ho havia fet encara amb grups de dansa. Són alguns dels elements que s’han posat en valor de EN5D. També el tractament alternatiu de la configuració coreogràfica, fugint de l’estàndard de parella mixta o la llibertat en el tractament del vestuari.

Cert és que la majoria d’aquests conceptes no són nous en el sí dels esbarts, tal vegada es podria dir que a EN5D s’han unit tots. Junts han confegit una proposta que, per sobre de tot, resulta una nova aportació en aquest caminar respectant la nostra dansa tradicional, buscant-li a la vegada nous enfocaments i propostes.
És ben segur que cadascú de nosaltres tindrà el seu full de ruta clar. Cadascú tindrà clar quin camí triar i com treballar-hi. Respectar-nos, recolzar-nos, valorar-nos els uns als altres només ens pot portar a assolir més reconeixements.

Podem felicitar a aquells que aconsegueixen un premi, és just i sa fer-ho, però també ens en podem felicitar nosaltres. Només ens pot portar coses bones.

Josep M Fuentes
Imatge aleatòria