Avui ens ha deixat Manuel Cubeles

Dimarts, 19 desembre 2017

Manuel Cubeles i Solé (Barcelona, 25 de desembre del 1920, La Garriga, 19 de desembre de 2017) ha estat un coreògraf català.

Va néixer el 25 de desembre a Barcelona, fill d'un pastor de la Terra Alta, que s'havia instal·lat com a negociant de carbó. Estudià comerç i comptabilitat. Va entrar d'aprenent a la Fundació Bernat Metge on va amistar-se amb Pompeu Fabra i conèixer Francesc Cambó, que li van despertar el seu interès per la cultura. Combinava el seu treball amb estudis de música al Centre social de Betlem i a l'Acadèmia Cots. Va tornar ferit de la Guerra Civil i va quedar coix per sempre. Es va desenvolupar com un ardent defensor de la cultura popular: «La gent de la cultura popular som la terra on s'ha arrelat aquest País.»

El 1947 fou fundador de l'Esbart Verdaguer, de l'Esbart de Sarrià i de l'Esbart Marboleny, i col·laborà en la fundació de l'Obra del Ballet Popular el 1948, des d'on ha treballat en la investigació, creació i recuperació de les danses tradicionals catalanes. Aquests grups també van servir com a revulsiu cultural a l'entorn de les quals s'hi reuniren personalitats de l'època com Aureli Maria Escarré, Salvador Millet i Maristany, Josep Benet i Morell, Joaquim Serra, Agustí Borgunyó, Lluís Moreno i Pallí, Alexandre Cirici i Pellicer, Josep Mainar o Jaume Picas.

Ha dirigit el muntatge escènic de diverses obres teatrals i la coreografia de nombroses danses populars. Promogué també les primeres emissions en català per televisió (Mare Nostrum i Teatre Català) i, des del 1969, treballà a la ràdio en les primeres emissions en català durant el franquisme i després a Ràdio 4. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El dijous 21, a l'església de la Garriga es van fer els funerals amb la presència d'alguns membres d'esbarts. A la sortida si li van dedicar dues danses: l'esquerrana i l'espunyolet del Ripollès, a càrrec de dues parelles de l'Esbart Marmoleny.

El dia 28 de desembre, a la cripta de la Sagrada Família se li oferir una missa. En acabat hi va haver un torn obert a la participació de qui va voler. Van parlar els fills d'en Manuel Cubeles reflectint la rica personalitat del mestre, coreògraf i impulsor cultural. També van intervenir representats de l'Esbart Sant Martí de Barcelona, de l'Esbart de Sarrià i, especialment, de l'Esbart Marmoleny. Se li va dedicar el ball d'Homenatge a càrrec d'en Jordi Rubio i en Josep García i les dues danses que ja s'havien ballat a la Garriga.També van intervenir representants de la Generalita, amics i col·laboradors.

Descansi en pau.

Missa a Barcelona: dia 28 a les 20:10 a la Cripta de la Sagrada Família