Ball d'Homenatge i 11 de setembre

Dissabte, 1 juliol 2017

De cara al nou 11 de setembre des de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires us tornem a animar a que balleu el ball d’Homenatge en els actes institucionals que faci el vostre ajuntament.

El ball d’Homenatge va ser una creació de’n Joan Serra i en Jaume Arnella. És cert que es van inspirar en l’Aurresku basc. Igual que aquest, el ball d’Homentage es una variació de la polca de les Gitanes de Sant Celoni. L’aurresku, per la seva banda, parteix d’una antiga dansa: la Gizon-dantza “dansa d’homes”, Soka-dantza “dansa de la corda” o Esku-dantza “dansa de les mans” (noms que rep aquesta antiga dansa basca segons la població. Dansa d’homes en que el primer i darrer ballador tenen un paper protagonista). El nom “aurresku” prové del fet que de l’antiga dansa només es balla el que feia el primer ballador (en basc aurresku). Aquest aurresku d’honor deslligat del Gizon-dantza va aparèixer ara farà no més de 50 o 60 anys.

Quan en Joan Serra li va proposar en Jaume Arnella de crear un ball d’Homenatge, en Jaume de seguida va pensar en la música de la polca de les Gitanes de Sant Celoni, composició d'en Josep Ferre i Torres:

Sempre que he cantat el romanço del Quico Sabater –i ho he fet cents de vegades– al final, quan el guerriller jeu mort al carrer Major de Sant Celoni, he tocat a manera d’homenatge i un xic més solemne, la Polca del Ball de Gitanes d’aquesta població. Amb el guitarró, despullat.
La reacció unànime del públic, de respecte i d’implicació en l’homenatge, m’ha anat duent a veure clar que si algun dia hi havia d’haver un Ball d’Homenatge, aquesta en seria la música.
Jaume Arnella i París

D’aquesta manera i partint de la música de la polca tocada de forma molt simple, amb un sol instrument i de forma més cerimoniosa, en Joan Serra va fer la seva pròpia adaptació, introduint en una dansa tradicional uns tocs de contemporaneïtat.

“Ballem a la panxa de la mare, als braços del pare, caminant amb un amic, a la festa del poble...
I ballant expliquem els nostres pensaments, i sobretot les nostres emocions i les nostres sensacions.
Ho fem a partir del nostre cor, del nostre cervell, del nostre estómac, de la nostra mirada i de la nostra terra.

Joan Serra Vilamitjana

Us animem doncs a continuar ballant el ball d’Homenatge en tots els moments que hi sigui escaient, i l’11 de setembre creiem que ho és sobradament. La intenció és el de tenir el nostre ball propi per aquest tipus d’actes i fer palès que la dansa pot ser un element viu per expressar emocions i sentiments.

Si finalemen balleu el ball d'Homenatge l'11 de setembre, feu-nos-ho saber, siusplau.

Si necessiteu que algú us l'ensenyi, o necessiteu música o partitura, podeu posar-vos en contacte amb l'Agrupament: agrupament@esbarts.cat