Bitrac Dansa participa amb Quico el Cèlio en l’acte central de l’Any Rector de Vallfogona

Dijous, 7 setembre 2023

Just en el dia que feia 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona, el dissabte 2 de setembre, prop de vuit-centes persones es van citar al poble de Vallfogona de Riucorb per homenatjar la figura del Rector de Vallfogona, el màxim exponent de la literatura catalana del Barroc i referent popular protagonista de múltiples llegendes que han perviscut al llarg dels anys. La celebració s’emmarca en el context de les activitats celebrades per l’Any del Rector de Vallfogona decretat pel Govern en commemoració del 400 aniversari de la mort de l’autor. 

L’acte començà a les 21 h amb un repic de campanes, que donà inici a una projecció làser, acompanyada de música i una narració sobre la història de Vallfogona. A continuació, els assistents es van dividir en quatre grups que van recórrer diferents itineraris del poble: entre ells, l’espai jota, en què Bitrac Dansa va ensenyar una jota als assistents. També es va passar per altres espais com l’espai Gaudí, on es representà la recreació virtual de les carrosses que va dissenyar l’arquitecte català per a l’homenatge que es va fer al Rector l’any 1879 a Vallfogona. Finalment, els grups es retrobaren a la plaça de l’Església, on el grup tortosí Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries oferí un recull de composicions a partir de poemes del Rector i estrenà el romanç del Rector que va acompanyar la ballada de la jota que el públic havia après prèviament a l’espai dinamitzat per Bitrac Dansa.  

La direcció artística de l’homenatge va anar a càrrec de professionals de llarga trajectòria i reconegut prestigi internacional, com Montse Colomé, coreògrafa i fundadora del Grup Comediants; Llorenç Corbella, escenògraf, exdirector de la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega i escenògraf.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; entre d’altres personalitats destacades. També s’hi van aplegar veïns i amics de Vallfogona que es van bolcar en la commemoració al personatge amb fervor i emoció.

Amb aquest esdeveniment Bitrac Dansa ha pogut mostrar part del seu treball en el camp de la dansa d’arrel. De cara al setembre, el grup reprendrà els assajos per preparar nous projectes i també iniciarà l’escola de dansa per a infants a partir de 5 anys, els divendres a la tarda al Casal Montserrat. Les inscripcions ja estan obertes i els interessats poden contactar amb bitracdansa1990@gmail.com.

Imatge aleatòria