Blanes recupera els Balls de Bastons propis 60 anys més tard
Divendres, 2 juny 2023
Aquest cap de setmana, l’Esbart Joaquim Ruyra celebra un dels actes centrals del seu 60è aniversari i, aquesta recuperació, forma part del projecte cultural de l’entitat.
Aquest cap de setmana l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes celebra una dels actes principals dels seu 60 aniversari. Serà un cap de setmana de cultura popular que pretén posar al carrer la vivència i la participació al voltant d’aquesta mostra.
Els actes previstos són:
Dissabte, 18 h, pels carrers del centre de Blanes:
Cercavila monumental de l’imaginari blanenc, amb tota la imatgeria de l’Esbart (nans, cavallets, gegantons), els Gegants i grallers de la Colla Gegantera de Blanes, la colla de percussió “Cala Trons” de Lloret de Mar i un centenar de balladors que, 60 anys més tard, posaran sobre els carrers de Blanes els balls de bastons d’aquesta població. La cercavila començarà amb una plantada a les cinc de la tarda a sobre el pàrquing del Passeig de Mar (plaça Catalunya), i anirà per Muralla, Raval, Carrer Ample i desembocarà de nou al passeig de Mar, on s’aturarà al monument als sardanistes, el banc dels Músics.
A les 19.30 h és prevista l’arribada de la cercavila i l’acte de recuperació d’aquests balls.
Els grups que han preparat les diverses danses que formaven part d’aquest conjunt de balls, estaran formats per nois i noies de l’escola de l’Esbart, membres del Cos de Dansa de la mateixa entitat, així com balladors de l’Escola de Dansa Daina i de l’Agrupament Escolta Pinya de Rosa. A més, hi prendran part una dotzena de dansaires que són els darrers que van ballar aquestes danses ara fa 60 anys.
Dissabte al vespre acabarà tot plegat amb un sopar popular i concert amb el grup “La cosina”. Tot plegat a la plaça dels dies feiners.
El Diumenge al matí, a la plaça dels dies feiners, es faran tallers sobre els mateixos balls de bastons, altres danses, manualitats i un espai de conta contes amb el grup “Aires rondallaires”.
A la tarda, a partir de dos quarts de set, l’escola de l’esbart i el cos de dansa oferiran una ballada com a tancament dels actes.
Balls de Bastons de Blanes
Fins a la dècada dels anys 60 de l’any passat Blanes tenia tot un seguit de danses pròpies en forma de Ball de Bastons. Aquestes danses (fins a deu) es van estar ballant durant dècades però van caure en desús, precisament amb l’aparició de l’Esbart.
Ara, 6 dècades després, és la mateixa entitat que els vol desempolsar i tornar a posar a les places i carrers de la nostra Vila, on no haurien d’haver desaparegut mai.
La tasca de recuperació va començar quan ara fa cinc anys, en el fons d’un calaix de la Parròquia es van trobar deu partitures amb noms que coincidien amb els balls que es ballaven. Unes partitures que donàvem per desaparegudes. Són danses bàsiques que lliguen aquest llegat amb els balls del Maresme. Després d’un temps de consultes, es va poder localitzar tota una colla de persones que havien ballat aquestes danses fins el moment de la seva desaparició, o fins i tot una mica abans.
A partir de trobades amb ells, s’ha pogut fer una reconstrucció d’algunes de les peces que es posaran a sobre els carrers aquest cap de setmana. Una tasca de recuperació molt agraïda i que ha portat a tota aquesta colla de balladors, a recordar i reviure com, en la seva adolescència i infantesa, ballaven les danses a so del flabiol, tal i com s’havia fet sempre.
Les darreres setmanes s’ha fet un intensiu per tal de poder-ho recuperar i la feina que es pot mostrar, ara, és una bona part del material coreogràfic que es ballava. De les deu, es podrà tornar a veure “La Marxa”, “Els Fangadors”, “Sota la Cama” i “El Rebassillo”. A més, amb una cinquena peça, “El patatuf”, un dels grups de l’esbart ha fet una tasca de reinvenció, incorporant, així, una creació de caràcter d’arrel, però de nova creació.
Els balladors originals participaran a la ballada donant continuïtat d’aquesta manera a una de les mostres culturals pròpies i popular de Blanes que havien quedat arraconades i que ara podran tornar a lluir.
A més, es farà a so de flabiol, amb les versions originals i amb uns arranjaments nous per a cobleta de flabiols, que ha fet Marcel Casellas.
El projecte no acabarà aquí, ja que es pretén crear un grup de bastoners que donin continuïtat als balls, i es vol acabar de recuperar les danses que falten. I, alhora, es vol també fer un pas més per continuar fent partícip a tot el teixit associatiu cultural blanenc d’aquest fet.
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura