Col·laboració de l'Esbart Folklòric d'Horta amb el Consorci de Normalització Lingüística

Dijous, 10 novembre 2022
Fent el Patatuf

L'Esbart Folklòric d'Horta ha col·laborat amb el Consorci de Normalització Lingüística. Aquí ens expliquen aquesta experiència:

A partir d’un conveni de col.laboració amb el Consorci de Normalització Lingüística i tenint present que entenem l’esbart com un promotor de cultura popular, mitjançant una sèrie de contactes, entre d’altres amb la Montse Casabó, hem gestionat un taller sobre els esbarts en les classes de llengua i cultura catalana.

De fet és important assenyalar que tot parteix d’una banda del desig del Consorci d’ampliar el coneixement de la cultura catalana des de diverses perspectives i de l’altra banda de la constatació del gran desconeixement que hi ha arreu sobre els esbarts.

El plantejament després de fer diferents propostes i anar ajustant una mica com es podria realitzar, es va acabar fent a partir d’un powerpoint i acabant amb l’ensenyament d’una dansa senzilla. Això permet fer una activitat menys passiva que la simple xerrada on un parla i els altres escolten asseguts. El primer cop varem constatar que el resultat havia estat
engrescador per part dels participants.
Degut al èxit es va proposar una segona activitat (aquesta va ser el 2018), però la data assenyalada va coincidir plenament amb el confinament i es va haver de deixar en suspens esperant millors temps.

Finalment després de tornar a reunir-nos i valorant diferents opcions, es planteja fer aquest segon taller a la nostra seu (Lluïsos d’Horta) el 9 de març del 2022. Pensem que així, podrem fer també una mostra del vestuari. En la dinàmica del taller a banda de parlar dels passos bàsics de les nostres danses, acabem amb l’ensenyament del ball del Patatuf. Viure aquest ambient final, lúdic i engrescador és molt interessant i ens mostra que mitjançant l’acció és poden treballar moltes coses, més enllà del simple discurs.

Igual que el primer cop, hem tingut notícia que el Consorci de Normalització Lingüística ha valorat força positivament aquest taller, que ben probablement repetirem i que ens sembla interessant donar a conèixer per qui vulgui aprofitar la iniciativa.
Mercè Saló