Crònica d'un dia històric

Dilluns, 27 febrer 2017

Passada la ressaca física i emocional de Dissabte, m'agradaria fer un petit escrit d'aquella diada. 
Crec que els que vam estar allí (casi 400 persones) vam viure un dia històric en el món dels Esbarts. En primer lloc es va fer la cloenda del 1er curs de monitors/directors d'esbarts. Un curs que s’intenta realitzar des de fa temps, però que fins ara no havia tingut el quòrum i la ben entesa de moltes veus que finalment s’han posat d’acord. Gràcies i felicitats a tots els que ho han fet possible.


Però, el que per a mi va ser històric va ser poder reunir tanta gent de molts esbarts de moltes ciutats de Catalunya. Quelcom inèdit en tants anys de Dansa Catalana. Si bé és cert que els més “fricks” d’alguns esbarts ja es trobaven de tant en tant per ballar plegats, aquest cop s’ha aconseguit que un ampli ventall d’esbarts s’hi impliquin directament aportant el més important per aquestes trobades, la seva gent.
Allí ens vam trobar cara a cara amb dansaires, ex-dansaires, directors, ex-directors, gent de l'àmbit i fins i tot coneguts de gent de l'àmbit. I allà, sense etiquetes, sense gairebé saber qui era qui vam ballar, vam ballar en català. No importava, i no calia, saber dels altres més enllà de que els centenars de persones que omplien la sala estimaven la dansa catalana i la gaudien.
Així vam poder veure Directors d'esbart al capdavant d'un macro contrapàs que omplia la sala, o d'unes gitanes que engrescaven a tothom. Dansaires novells ballant jota amb ex-Directors de renom. Dansaires de diferents esbarts ballant plegats, sense, ni tant sols, haver-se dirigit la paraula. Grups ballant pel simple fet de gaudir d’allò que fan. I fins i tot algun infant ballant Dansa Tradicional Catalana amb els seus pares i descobrint que podem ballar sense organitzar-nos, assajar i actuar. Això, crec, és l’essència de la NOSTRA DANSA.


Gràcies a l'Agrupament d'Esbarts Dansaires per la gran iniciativa (tant del curs com de la festa), a l'Esbart Dansaire de Rubí per ajudar a fer-ho possible. I a tots els altres Esbarts per recolzar aquest projecte i fer-lo créixer d'una manera espectacular.
No vull acabar sense agrair a les persones que m'han patit i aguantat aquests dissabtes de curs per compartir aquests grans moments allà i a la gran festa. Espero que ens seguim trobant de tant en tant.  #SOMESBART

Carles Janer