De la dansa d'escola ibèrica a la dansa de tradició oral

Dissabte, 30 Gener 2016

De la dansa d’escola ibèrica a la dansa de tradició oral, amb Anna Romaní

“La dansa no es crea ni es destrueix sinó que es transforma." La dansa ballada a la Barcelona del segle XVII tenia encara molts elements post-renaixentistes. Era el que ara anomenem “dansa d’escola ibèrica”, la que ensenyaven els mestres de dansa del moment. Mentre a gran part d’Europa, durant la segona meitat del segle, s’havia adoptat progressivament el model de la Belle Danse francesa, precursora de la dansa clàssica, a casa nostra es mantenien fidels a una manera d’entendre la música, la dansa i la festa col·lectiva, fermament arrelada a la gent i als costums d’aquí. Gèneres que trobem en els tractats i manuscrits de l’època: pavana, gallarda, espanyoleta, follies, paradetes, xàquera, villanos… Vocabulari de passos: pas, floreta, salt, encaix, trencat, costadet, camada grossa (voleo), cabriola, campanela, espolsada (sacudido), quatropeado, seguit (doble), vuelta de pechos, vuelta al descuido, zapateado… Aquest repertori, però, poc a poc va anar quedant ancorat a un àmbit secundari, menor davant els gustos i les modes generals, i associat als balls del poble. Per això ara, a les nostres places, encara trobem variants d’aquell repertori antic: pavanes en balls del ciri o altres danses ritualitzades, villanos en balls de seguici, espanyolets, sardanes, etc.

En aquest curs, doncs, mirarem d’investigar en aquest terreny compartit entre la dansa d’escola ibèrica i la dansa tradicional, establir lligams entre gèneres, entre formes o entre certs elements del vocabulari de passos. Porteu roba còmode. No és necessari portar faldilla. És recomanable, però, que porteu més d'un tipus de calçat, perquè el peu descansi. Ha de ser un calçat còmode i que no rellisqui (sola de goma millor). Si teniu castanyoles les podeu portar. Us hi espero!

 

Dissabte 30 de gener

Horari : de 10 a 2 del matí i de 4 a 6 h. de la tarda

Preu d'inscripció: 20€

Descomptes:

Socis de les entitats associades a l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya, Agrupament d’Esbarts Dansaires, Federació d’entitats de cultura popular de Barcelona vella, Coordinadora de Bastoners de Catalunya, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Obra del Ballet Popular : 18 € un dissabte

Socis de l’Esbart Català de Dansaires: 10 € un dissabte

Dansaires de l’Esbart Català de Dansaires: gratuït

Podeu reservar plaça: a l’adreça electrònica: info@esbartcatala.org

I ingressant l’import de la matrícula al compte: ES37 2100 3282 67 2200155987 indicant el vostre nom complet.

Organitza:

ESBART CATALÀ DE DANSAIRES

La Casa dels Entremesos, Plaça Beates, 2