El Departament de Cultura impulsa l'Any Manuel Cubeles

Dissabte, 30 Gener 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu dels 100 anys del seu naixement. La data oficial d’inauguració és el proper dissabte 6 de febrer i la clausura està prevista per al mes de desembre de 2021.

Manuel Cubeles i Solé és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. El mateix Cubeles es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i postguerra; en aquell context que Josep Benet va definir com “l’intent de genocidi cultural franquista a Catalunya”. Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l’anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià, membre fundador de l’Obra del Ballet Popular, membre de la Comissió Abat Oliba, cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de TVE a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i dels cicles de teatre medieval... A partir dels anys vuitanta del segle passat va retornar al món dels esbarts amb noves coreografies i col·laborant amb nombrosos esbarts: Sant Martí, Rubí, Manresà, Santa Tecla, Ciutat Comtal, Sant Genís, Marboleny...

Una vida dilatada al servei de la cultura catalana i de Catalunya. I és per això que la seva figura, la seva trajectòria i el seu llegat mereixen el nostre reconeixement i la seva divulgació.

L’acte inaugural serà alhora un homenatge i una consigna. L’homenatge a Manuel Cubeles, l’home, el coreògraf, l’activista cultural, protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va jugar en la reconstrucció cultural del país durant el franquisme. Però l’acte serà també la consigna de recollir el seu llegat per projectar-lo endavant, cap a les noves generacions. Per això, comptarem amb amics i estudiosos de l’obra de Cubeles en el camp de la dansa i els mitjans de comunicació, dues coreografies del mestre a càrrec de l’Esbart Marboleny de Les Preses, els versos de Sagarra -que ell estimava tant- dits per Valentí Maymó, la veu de la cantant Gemma Humet evocant l’imaginari musical de Cubeles, i unes escenes teatrals que recreen moments fonamentals de la seva vida. Tot plegat, sota la direcció de Jordi Lara.

Un acte que suposarà el tret de sortida d’un any dedicat a recordar el creador i l’activista que, ja gran, ens recordava: “L’esperit de lluita i de servei encara crema!”

Programa de l'acte inaugural:

 • “Dos joves després d’una guerra”. Amb Ramon Bonvehí i David Anguera
 • Salutació institucional.
 • Fragment de “La Moixiganga de Sitges”. Amb l’Esbart Marboleny de Les Preses.
 • Recordant l’home. Amb Mn. Lluís Bonet, Albert Sans i Pere Baltà.
  “El poema de Montserrat” i “Les campanes de Sant Honorat” de J. M. De Sagarra.
  Amb Valentí Maymó.
 • “Quin mal hi ha”, d’Apel·les Mestres, amb Gemma Humet, veu i piano.
 • Cubeles a la ràdio i a la televisió en català. Amb Josep M. Adell i Ferran González
 • “El secret d’una dansa”, amb Ramon Bonvehí i David Anguera
 • Fragment de “La Gala de Campdevànol”. Amb l’Esbart Marboleny de Les Preses.
 • El llegat coreogràfic de Cubeles. Amb Pilar López Arcos i Josep Garcia.
 • Fragment del “Poema de Nadal” de J.M. de Sagarra. Amb Valentí Maymó
 • “El noi de la mare”. Amb Gemma Humet
 • Vídeo: “Manuel Cubeles en primera persona” 


Mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la COVID19:
Degut a les mesures de contenció per prevenir el risc de transmissió i afavorir la contenció de la infecció per SARS-CoV-2, l’acte s'emetrà en diferit pel canal Youtube del Departament de Cultura.

El proper 6 de febrer a les 7 del vespre s'emetrà l'acte inaugural, en diferit des del Casino l'Aliança del Poblenou, per commemorar el centenari del naixement de Manuel Cubeles i Solé (1920-2017).