EL DIA 1 D'AGOST VA MORIR EL MESTRE MAX HAVART ALS 82 ANYS

Dissabte, 13 abril 2024

Max Havart havia nascut a Perpinyà el 3 d'abril de 1924. Havia estat instrumentista de tible i de tenora molts anys a les cobles rosselloneses, i l'any 1980 fundà la Principal del Rosselló. Des de 1967 exercí a Perpinyà la càtedra de professor d'instruments de cobla al Conservatori Nacional de Música, on va crear una veritable pedagogia per a l'ensenyament dels instruments de fusta de la cobla.

Havia estat instrumentista de tible i de tenora molts anys a les cobles rosselloneses, i l'any 1980 fundà la Principal del Rosselló.
Des de 1967 exercí a Perpinyà la càtedra de professor d'instruments de cobla al Conservatori Nacional de Música, on va crear una veritable pedagogia per a l'ensenyament dels instruments de fusta de la cobla.
Persona ordenada, metòdica i treballadora, va compondre prop de 220 sardanes, de les cal destacar "Vallespir evocador", "Missa major", "Ceretana", "Banyuls, ciutat pubilla", "Sant Llorenç, ciutat pubilla", "Cardedeu sardanista", "Alt Vallespir", entre d'altres. Autor, ensems, de gloses per a cobla com "Retaule rossellonenc", "Al País Català", "La meva pàtria", "Suite rossellonenca", a més d'uns 150 arranjaments de ballets per a esbarts dansaires. També havia treballat la música de ballables per a cobla. Va ser l'arranjador de ballets dels esbarts dansaires   dels Banys d'Arles, de Tuïr i d'Arles de Tec, entre altres.
La majoria de les partitures dels seus arranjaments de ballets es troben a l'arxiu musical de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires.
Descansi en pau, amb el reconeixement de tots els que formen part del món dels esbarts dansaires per les seves aportacions i molt especialment per la seva cordialitat.