EL MESTRE JOAN CRUELLS VA MORIR A BLANES.

Dimecres, 29 maig 2024

Joan Cruells, director durant molts anys de l'Esbart Joaquim Ruyra, va morir a Blanes el diumenge 18 de març.


En Joan ha sigut el director i coreògraf de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, des dels seus inicis, l’any 1962.

Formava part d’un grup de joves de Blanes que aquell any van fundar l’esbart, amb l’objectiu principal enfortir l’amistat, la unitat i l’afirmació del poble català mitjançant la dansa i conservant el folklore de la nostra Terra.
Gràcies a ell, durant aquests més de 40 anys d’història l’Esbart ha actuat arreu de Catalunya i gairebé totes les comunitats d’Espanya. A més països com Alemanya, Itàlia, França, Àustria, Puerto Rico o Cuba han estat escenari de les nostres danses.

I a Catalunya, a escenaris tan destacats com el Castell de Peralada o el Palau de la Música.

En Joan Cruells ha coreografiat i recuperat per al Joaquim Ruyra més de 60 balls diferents, amb els respectius vestits, que ell mateix dissenyava.

Entre les seves coreografies, cal destacar-hi danses de creació propia, després d’una recerca cautelosa, seriosa, silenciosa i de gran qualitat:

 

El ball de morratges de Blanes

El ball de les escombreres de la Selva de Mar

El ball des Càntir, de Blanes

El ball de la Castanya

I tantes d’altres.

 

També cal destacar coreografies com:

Una versió dansada dels “pastorets”

“la bella dorment del bosc” amb música d’Stravinsky

“en garet a l’enramada” un ballet en diversos actes sobre l’obra homònima del literat Joaquim Ruyra i música de Josep Maria Guinart

Cal dir que en Joan va ser el director i ideòleg de l’espectacle “Dansem, de la primavera a la tardor” que van posar a escena els esbart Joaquim Ruyra i Marboleny de les Preses.

 

Les actuacions de l’Esbart, l’ideal d’en Joan, és un espectacle viu i fidel a les tradicions populars que, sense oblidar mai els seus orígens, han sabut adaptar als temps actuals.

 

El seu record, per tots aquells a qui ens va ensenyar, serà inesborrable. Ens ha transmès el seu amor per la dansa tradicional, la cultura i el País. Mestre de dansa i mestre a la vida.