Els termes de la indumentària de la dansa d’arrel tradicional, en una nova infografia interactiva

Divendres, 26 abril 2024

Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, que se celebra cada 29 d'abril des del 1982, el TERMCAT publica una  infografia interactiva  amb diversos termes d'indumentària utilitzada en l'àmbit de la dansa d'arrel tradicional.

Concretament, la infografia mostra el vestuari d'una parella de pagesia benestant propi dels segles XVIII i XIX, que pot utilitzar en la representació d'una gran varietat de danses tradicionals. A través del menú lateral, poden descobrir els termes de les diferents capes del vestuari tradicional, des de la roba exterior (com el  gambet  o la  gandalla ) fins als peces més interiors (com els  mitges  o els  enagos ).

A banda de la terminologia vehiculada a través de la imatge, la infografia també dona a conèixer en una pantalla final altres termes propis del vestuari tradicional utilitzat pels esbarts i altres colles de dansaires, que tenen origen en èpoques i en diferents parts del territori, com per exemple  camalgipómitenar ebosillo  o  saragüells .

Tots els termes inclosos en la infografia contenen un enllaç a una fitxa completa del Cercaterm amb la següent informació: la denominació o denominacions catalanes utilitzades en els principals dialectes; una definició en català; notes històriques o explicatives sobre l'ús de les diferents peces de vestir en l'àmbit de la dansa d'arrel tradicional; i, finalment, els equivalents en castellà, que es consideren d'especial utilitat en aquells casos en què els peces de roba se solen conèixer amb manlleus del castellà, com és el cas, per exemple, de * pololos  o * corpinyo  (en català). ,  pantalons calçons interiors  i  cosset , respectivament).

La il·lustració de la infografia és obra del figurinista i expert en indumentària tradicional Pau Fernández, que també ha assessorat en l'elaboració de la terminologia juntament amb Lluís Calduch, coreògraf i expert en dansa tradicional.

La terminologia continguda en aquesta infografia representa un avançament del  Diccionari de la dansa d'arrel tradicional , que està en procés d'elaboració del TERMCAT per iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat. de Catalunya. El futur diccionari contindrà aproximadament 200 termes referents a conceptes generals ( cos de dansadansa vivaesbart , etc.); termes de passos i moviments ( punt d'espolsadapunt de moriscarístol , etc.); balls i danses ( ball de gitanesball placorranda , etc.); figures coreogràfiques ( cadenacargolpont , etc.), i elements instrumentals i escènics ( castanyolescercoletpal amb cintes , etc.).

La infografia s'afegeix a la pàgina dels  materials gràfics i multimèdia  del web del TERMCAT, que recull més d'un centenar de recursos visuals en diversos formats d'un ampli ventall ampli de sectors.