Festa lliurament dels PREMIS MORRATXA
Diumenge, 5 maig 2024
En què ha consistit:
Amb la presència del president de l’Obra del Ballet Popular, Sr. Joan Gómez, del president de la Federació Agrupament d’Esbarts Dansaires, Sr. Carles Masjuan, del director dels serveis territorials de cultura, Sr. Andreu Felip i del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, el Sr. Carles de la Rosa, s’ha iniciat l’acte amb el ball d’Homenatge i la Dansa d’Arenys de Munt interpretada per l’esbart amfitrió, l’Esbart Sabadell Dansaire.
S’han lliurat uns obsequis als esbarts que aquest any celebren un aniversari significatiu:
- Esbart Sant Feliu de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat, 75è aniversari.
- Esbart Gaudí de Barcelona, 75è aniversari.
Lliurament dels Premis Morratxa
- A mitjans de comunicació local. S’han presentat 3 propostes:
Finalistes:
Ràdio Sabadell
L’emissora local ha estat històricament un altaveu de la cultura popular i tradicional i, per tant, també de la dansa tradicional. Actualment, té dos programes a la seva graella dedicats a la cultura popular: Fes ta festa i Sardanes a Ràdio Sabadell.
Però, a part d’aquests dos programes, el seu interès per les tradicions és evident en la seva programació ordinària. A part de donar a conèixer els esdeveniments puntuals en aquesta matèria en les Notícies migdia, també és habitual, dins el programa Al Matí, donar veu als especialistes i representants de les diverses entitats sabadellenques que es dediquen a la cultura popular i tradicional.
UA1-Lleida Ràdio
Aquest mitjà comunicatiu sempre està al costat de les associacions culturals de la ciutat. El seu director Jordi Sebastià intenta sempre promocionar les activitats culturals que s'organitzen, en especial les dels esbarts ponentins i de la colla bastonera del Lleida. Ho fa convidant-los a diferents programes que tenen, com "Un dia més" "La Plaça" "l'Opinió" o fins i tot als informatius.
El Jurat ha concedit el premi a: UA1-Lleida Ràdio
- Premi a activitats singulars. S’han presentat 10 propostes.
Finalistes:
Roda d’Esbarts Catalònia
L’objectiu primer de la Roda d’Esbarts Catalònia, que és procurar espais i oportunitats per ballar als grups més menuts de les entitats que la componen, té una intenció doble. D’una banda, contribuir a la difusió de la dansa tradicional catalana (tant si és recuperada com de nova creació) arreu del territori. De l’altra, reforçar els lligams entre els components dels grups, així com entre els diferents esbarts participants.
Activa des de l’any 1978 la Roda ha generat una trentena d’instrumentacions i quasi un centenar d’enregistraments, ja fos per ampliar el repertori de músiques instrumentades per a cobla o per suplir gravacions deficients. Igualment, ha recuperat una bona quantitat de danses tradicionals que pràcticament s’havien oblidat i s’han creat algunes coreografies.
Mestres del Gai Saber
Recuperació Mataró Dansa. Recuperació i difusió de danses mataronines i del Maresme, treball que ha comportat, gairebé, 10 anys de feina. Ball de plaça, balls vuitcentistes, balls de bastons, balls de pescadors...
La recuperació dels balls, a part de poder-los donar a conèixer, ha permès l’edició de les músiques en format CD.
Esbart Català de Dansaires
Per la llarga trajectòria en l’edició de CD de músiques i danses tradicionals des de fa anys, que han contribuït a l’engrandiment del corpus musical del nostre país, tant en qualitat com en quantitat.
El Jurat ha concedit el premi a l’Esbart Català de Dansaires
- Premi Esbart. S’han presentat 10 propostes.
Finalistes:
Esbart Ciutat Comtal
Pel seu projecte ESBARTJO. Un cicle de vermuts de música i dansa al carrer que ha nascut al barri d'Hostafrancs i Sants. Es tracta de crear un espai estable de dansa participativa on l’entitat canvia el seu paper d’exposició a programadora d'activitats per a tota la població.
Esbart de Rubí
Perquè aquest any han estrenat un espectacle nou “Nemini Parco”, han estrenat l’espectacle 100 anys de Dansaires a Rubí, per tots els actes de celebració del seu centenari, pel seu treball dins les Escoles d’Educació Infantil i Primària de Rubí, amb el programa “Dansa a les Escoles”, per afavorir la difusió de la dansa tradicional catalana durant la Festa Major de la ciutat amb l’acte Gitanes al Carrer.
Esbart Joaquim Ruyra
Pel seu projecte “Dansa a les escoles”. Un treball que estan fent a Blanes des de fa 6 anys (sense contar els anys pandèmics) amb les escoles de Blanes. Participen totes les escoles (públiques i concertades) i el centre d'educació especial.
En la darrera edició van participar 2300 alumnes ballant les danses proposades per l’Esbart Joaquim Ruyra. Un projecte consolidat i assumit per tota la població de Blanes.
El jurat ha concedit el premi a Esbart Dansaire de Rubí
- Medalla de la Dansa:
S’han presentat 6 propostes.
El Jurat ha concedit la Medalla de la Dansa a: Lluís Calduch.
En els seus trenta-set anys de direcció de l'Esbart Ciutat Comtal, ha desenvolupat un notable treball en la recuperació i manteniment de la dansa tradicional catalana, en la seva projecció en l'àmbit nacional i internacional.
Responsable de la recuperació del Ball de Rams d'Hostafrancs l'any 1995; la creació de l'espectacle de dansa Eulàlia, representació de la vida i passió de Santa Eulàlia, que es va estrenar l'any 2013 a la Catedral de Barcelona.
Cal destacar la seva aportació a la cultura i dansa catalana per la creació de més de vuitanta coreografies i els espectacles de dansa estrenats amb l'Esbart Ciutat Comtal. I també, la seva implicació en la difusió de la dansa catalana com a mestre en els tallers impartits a Montevideo, en les trobades dels Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica, i els tallers i xerrades que ha impartit al Festival Internacional "Ésdansa" de Les Preses.
Des de l’any 2011 és director del Retaule de Santa Tecla de Tarragona i ha col·laborat de forma activa amb l’esbart Santa Tecla en la relació a la festa de Santa Tecla. Ha participat amb Adifolk en la direcció de diverses edicions de l’Aplec Internacional de la Sardana i Grups Folklòrics, i també els actes d’inici i cloenda de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya.
Una tasca totalment altruista que enriqueix les diferents facetes del món de la nostra cultura popular. El rigor i la innovació són trets característics d'aquest coreògraf que marquen la diferència en els seus espectacles.
Tastet dels espectacles estrenats l’any 2023:
- En veu pròpia: Esbart Rosa d’Abril de Castellterçol.
- Locus Amoenus: Esbart Català de Dansaires.
- Mataró Dansa: Mestres del Gai Saber de Mataró.
- Follia, 7 glops de deliri: Esbart Dansaire de Mollet.
- Era: Esbart Rocasagna de Gelida.
- Nemini Parco: Esbart Dansaire de Rubí.
- Itineràncies: Esbart Sant Jordi-Esbart Joventut Nostra de Barcelona.
- Ventura: Esbart Dansaire Santvicentí de Sant Vicenç de Castellet.
- Finalment, una parella de cada esbart ha ballat les Majorales d’Ulldemolins.
Això és en el que ha consistit els Premis Morratxa. Però hi ha més:
Hem pogut veure la permanència, l’arrelament, el compromís amb el seu poble o barri de l'esbart representat per dos esbarts que fa 75 anys que ballen i fan ballar, donant a conèixer i engrandint la cultura popular catalana. Això dels esbarts no és una cosa efímera.
Els finalistes dels diferents premis ens han permès adonar-nos de l’amplitud, de l’abast, de la repercussió que tenim els esbarts. Edició de llibres i CD, estudis i recuperació de tradicions a vegades oblidades, mestratge, formació dins i fora de les nostres fronteres, organització de ballades compartides arreu del territori, impacte en els mitjans de comunicació (als que hem demanat que aquest impacte sigui major), compromís personal, iniciativa, creativitat, rigorositat de persona que cal felicitar per la seva vàlua.
Encara més. Els 8 esbarts que ens han mostrat el seu tast de l’espectacle estrenat el 2023 ens han permès veure un mosaic de què estem fent els esbarts. Ens han ofert una visió àmplia del present dels esbarts, de com els diferents coreògrafs veuen la dansa tradicional catalana, cap on anem. Un mosaic ric, variat en la forma i en la presentació. Una prova de la vitalitat, de l’energia, de la recerca de nous camins, de noves sensibilitats, de nous compromisos amb la societat...
També cal destacar que aquests premis MORRATXA han estat organitzats, conjuntament, per l’Agrupament d’Esbarts Dansaires i l’Obra del Ballet Popular, dues entitats ben representatives de la dansa tradicional catalana, però que havien estat allunades una de l’altra massa temps. La col·laboració, com s’ha vist en aquesta Festa dona bons fruits.
I per últim cal destacar com aquesta Festa ha estat un punt de trobada de moltes persones que feia temps que no ens vèiem. Ens hem pogut saludar, hem pogut xerrar una estona, donar-nos records. I entremig algun projecte segur que ha sorgit.
Moltes gràcies als que heu fet possibles aquesta Festa de Lliurament dels Premis MORRATXA, els que heu estat a l’organització, als que heu fet propostes de guardonats, els que hi heu participat i els que hi heu assistit. Moltes gràcies i fins a l’any vinent.
En aquest enllaç podeu veure les fotografies de l'acte: Fotografies
Autor de les fotografies: Jordi González Carbó
Actuació Esbart Sabadell Dansaire
Actuació Esbart Català de Dansaires
Actuació Mestres del Gai Saber
Actuació Esbart Dansaire de Mollet
Actuació Esbart Dansaire de Rubí
Actuació Esbart Sant Jordi-Joventut Nostra
Actuació Esbart Dansaire Sant Vicentí
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Dg, 19/01/2025
Esbart Català de Dansaires, Esbart Pla del Penedés, Picacrestes del Prat, Esbart de Rubí i Esbart Som Riu d'Or
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura