FESTES DE MAIG A LLEIDA AMB ESTRENA DE CAVALLETS

Dissabte, 13 abril 2024

L'Esbart Dansaire Sícoris Ballet Ciutat de Lleida té unes festes de maig molt mogudes ja que a part del festival folklòric que es realitzarà el dia 13 de maig a les 19 h. a la Plaça Sant Joan també es farà la presentació del Ball de Cavallets de Lleida. La mostra del ball serà el dia 9 de maig a les 18.30h. a la Plaça Paeria (pregó de les festes) i el dia 11 al matí a les 12h. (Ofrena de flors pel carrer Major) i a la tarda a les 18h. (la Batalla de flors) per la Rambla Ferran.

PRESENTACIÓ EL BALL DE CAVALLETS DE LLEIDA

Enguany i dins el marc de la capitalitat de la cultura catalana de Lleida 2007, duem a terme la presentació oficial del Ball de cavallets de Lleida.Després d’un temps de proves i amb al voluntat de donar una nova volada a aquest element de les nostres festes, enguany, en el marc del pregó, un dels actes més tradicionals de la nostra festa major, fem la presentació del Ball de cavallets de Lleida.

Amb aquesta presentació oficial, els cavallets guanyen independència respecte a l’altre element amb que, com a mínim en els darrers anys, havien estat relacionats: els capgrossos.
Així doncs, als cavallets se’ls ha dotat d’una coreografia, de nou vestuari i s’ha augmentat el nombre de cavallets.
S’han construït 2 cavallets nous amb la intenció d’anar renovant-los tots. La construcció d’aquests ha anat a càrrec de Joan Miró i el conjunt queda configurat amb vuit cavallets.
D’altra banda s’ha canviat el vestuari abandonant el color blau que els identificava fins ara passant a anar vestits amb una cassaca de color vermell i barret de 3 puntes, alhora que se’ls ha dotat d’un banderí amb l’escut de Lleida. La creació i confecció del vestuari ha anat a càrrec d’Agustí Guasch.
Pel que fa a la coreografia, aquesta ha estat obra d’Albert Palau, ballador de l’Esbart dansaire Sícoris i del Grup Sardanista Montserrat i serà ballada per membres de l’Esbart Dansaire Sícoris. La música ha estat composada a partir de diferents melodies recollides al Llibre d’Orgue de Lleida i l’arranjament és d’Els Carreter – Colla de grallers.
Les sortides del Ball de cavallets fixades pels Protocols de Festes i Cultura Popular i Tradicional de Lleida, que just enguany estrenem i es comencen a dur a la pràctica són:

* La Festa Major de Maig. Sant Anastasi,
   o Sortida del Pregó i seguici
   o Processó, 11 de maig
   o Ofrena de flors, 11 de maig
   o Batalla de flors, 11 de maig
* La Diada de la cultura popular i tradicional de la ciutat, als voltants de l’11 de setembre
* Les Festes de la Tardor,
* Seguici popular, 29 de setembre, Sant Miquel