Homenatge Manel Oltra

Diumenge, 15 Gener 2023

Dissabte 21 de gener, a les 20 h al Centre Moral i Cultural del Poblenou, Pujades 178 de Barcelona. Les entrades són gratuïtes.

L’any 2022 celebrem el centenari del naixement del mestre Manuel Oltra i Ferrer (1922-2015), qui va ser director musical de l’Esbart Montseny des del 1952 fins el 1968.

L’obra del mestre Oltra és molt extensa i, segurament, poc coneguda. Per això i per celebrar el centenari Músics per la Cobla editarà properament 3 CD amb músiques creades o instrumentades per Manuel Oltra. El primer d’aquests CD recull instrumentacions seves de danses tradicionals. En el segon hi haurà músiques de concert, entre elles el Mortis Saltatio.

L’Agrupament d’Esbarts Dansaires, en saber de l’edició d’aquests CD’s, va proposar a Músics per la Cobla que, en la presentació dels mateixos, es ballessin algunes d’aquestes danses. I també el Mortis Saltatio (Dansa de la Mort).

La Dansa de la Mort està molt lligada a l’Esbart Montseny, doncs fou escrita pel Mestre Manuel Oltra  i coreografiada per Francesc Comes, director de l’Esbart,  i Jaume Masjuan, director artístic, per commemorar els 10 anys de la fundació de l’Esbart l’any 1962. Només s’ha representat una segona vegada 25 anys després, per commemorar el 35è aniversari de l’Esbart Montseny.

El 21 de gener de 2023 podrem gaudir de nou de la Dansa de la Mort, 60 anys després de la seva estrena gràcies a la gran feina feta per en Pitu Navarro, ballador quan es va estrenar, que ha recuperat de la memòria la coreografia de “La dansa de la mort”. Amb ell ha treballat l’Anna Bigas de l’Esbart Català de Dansaires i dansaires de diversos esbarts: Esbart Olesà, Esbart Joventut Nostra, Esbart Sant Jordi de Barcelona, Esbart Sarrià, Grup Mediterrània de Sant Cugat, Esbart Sant Martí de Barcelona, l’Esbart Rosa d’Abril de Castellterçol i Esbart Català de Dansaires a més de membres del Centre Moral. En la interpretació musical hi haurà una cobla ampliada formada per membres de Músics per la Cobla, dirigida per en Joan Gómez i Bernat Castillejo.

A més de “La dansa de la Mort” s’interpretaran, amb instrumentació del mestre Manuel Oltra: Ball de Valencians, dirigit per en Lluís Calduch, la Quadrilla de Granollers, dirigida per l’Ariadna Illa i la Julieta Torrents, el Ball Pla d’Alinyà, dirigit per l’Anna Bigas i les Majorales d’Ulldemolins dirigida per en Jordi Sucarrats.

https://esbarts.cat/agenda/homenatge-manel-oltra