La llançadora

Dimecres, 25 maig 2022

La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, és un espai compartit que vol generar oportunitats de creixement i col·laboració entre les persones, els esbarts integrants, els seus pobles i la resta del territori, a partir de propostes culturals i projectes escènics i educatius.

Actualment està formada per l’Esbart Sant Jordi de Gironellal’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent i compta amb la implicació dels tres Ajuntaments.

El punt de partida d’aquest projecte és la necessitat de sumar esforços i recursos. Són tres esbarts de pobles petits que volen ampliar l’impacte i participació dins del municipi, al mateix temps que millorar la visibilitat i empremta cap al territori.

La Llançadora és una proposta innovadora dins del sector dels esbarts perquè pren la dansa d’arrel i la cultura popular com a eina per a generar un retorn a les persones i el territori més enllà de les pròpies entitats. Amb la intenció de compartir, proporciona un nou context on el treball transversal com a xarxa és la manera d’entendre els vincles i apropa a les noves estratègies culturals i socials que reclama l’actualitat.

Cada projecte de la Llançadora es divideix en tres àmbits d'intervenció: la creació d’una proposta escènica, l’aplicació d’un projecte pedagògic i la programació d’un conjunt d’activitats comunitàries entorn al tema escollit.

L’espectacle que treballem en aquesta primera edició forma part de l’acció 3 del Pla d’impuls a la dansa d’arrel que ha impulsat el Departament de Cultura popular de la Generalitat de Catalunya juntament amb Fira Mediterrània de Manresa, que compta amb la implicació dels Festivals Dansàneu i ÉSdansa, la Xarxa d’Ateneus de Catalunyal’Agrupament d’Esbarts Dansaires i el programa Mans de Catalunya Ràdio. 

‘FIBLADES’ L’ESPECTACLE DE LA LLANÇADORA XARXA DE DANSA D’ARREL

La Llançadora Xarxa de Dansa d’Arrel de la Catalunya Central, estrenarà el seu primer espectacle, 'Fiblades' el dia 18 de juny a les 18h l'Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent .
 
Sinopsis:

Fiblades parla del que ens uneix, del llegat de les colònies i el tèxtil de les tres poblacions que ha marcat la història del patrimoni català.

Fiblades és un relat real i sincer d’històries que han quedat oblidades o soterrades en la por, la misèria i el silenci. Una mirada des d’una altra perspectiva que visibilitza un fragment de la nostra memòria històrica.

Fiblades ens mostra com el poder desencadenava situacions laborals, socials i interpersonals que donaven forma a un sistema on es vulnerava la llibertat de les persones. En un marc on l’explotació laboral, les dures condicions de treball i l’organització jeràrquica potenciaven una convivència definida pel control.

Fiblades parla de la dona, del seu paper dins d’aquesta estructura, de l’abús, la renúncia i l’encotillament al que era sotmesa. Un relat que conviu entre el silenci i l’empoderament de diverses dones que van ser el motor de les colònies i del tèxtil.

Fiblades pretén fer un reconeixement als nostres avantpassats que van viure aquestes històries i que van impulsar la transformació del territori.

La proposta coreogràfica treballa en un llenguatge propi de la dansa d’arrel. Busca noves expressions i formes per transmetre diverses idees que ens interpel·len a reflexionar, posant el cos i moviment a disposició de la història.

Teaser ‘Fiblades’: