La LLançadora Xarxa d'Arrel rep el premi Lacetània

Dilluns, 21 novembre 2022
L'esbart Vila de Sallent ha rebut, el passat 18 de novembre, el Premi de cultura popular i tradicional atorgat pel Consell Comarcal del Bages dins dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura que coordina Òmnium cultural Bages-Moianès. 
El premi fa un reconeixement a iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca que hagin impulsat una proposta innovadora i de valor per al territori i la cultura popular. 
L'Esbart Vila de Sallent ha estat premiat pel projecte de La Llançadora, la xarxa de dansa d'arrel de la Catalunya central, que agrupa l'Esbart Nou Sant Jordi de Gironella, l'Esbart Dansajove de Navàs i l'Esbart Via de Sallent, amb la implicació dels Ajuntaments de les tres poblacions. 
La Llançadora és un espai compartit entre els tres esbarts que té com a finalitat sumar esforços per ampliar l'impacte i participació dins del territori, prenent com a eina la dansa d'arrel i la cultura popular. 
El jurat ha coincidit en valorar el projecte per la seva innovació, per la coordinació entre els esbarts i els seus ajuntaments i pel treball com a xarxa dins i fora del territori. "Han trobat en la cultura popular i tradicional els elements necessaris per a la inspiració, que ha donat com a resultat un projecte ambiciós, insòlit pel que fa a la dansa d'arrel de la nostra comarca, amb un bon discurs i una creació artísticament potent", fent referència al seu primer espectacle de creació: Fiblades. "Uneix municipis sota els mateixos objectius unint el teixit cultural de les seves poblacions. En aquest primer espectacle de dansa-teatre d'arrel, fan un gran treball de difusió de la dansa d'arrel tot combinant-lo amb la memòria històrica del patrimoni tèxtil i colonial que comparteixen les tres poblacions. Probablement, han creat una sinergia que perdurarà i potenciarà la cultura popular de la comarca". 
L'equip de La Llançadora, que ha recollit el premi, ha fet un agraïment a totes les persones, entitats i institucions que han format part del projecte, valorant el seu suport a un projecte nou arriscat i compromès. Des dels tres esbarts, especialment als dansaires que són el motor del projecte, Ajuntaments i al Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel, que els ha permès donar ales a Fiblades més enllà del territori. Amb aquest premi el Consell Comarcal s'afegeix en aquests suports que han de permetre a La llançadora seguir proposant activitats, portar l'espectacle Fiblades per a més poblacions i festivals durant el 2023, i seguir impulsant propostes en un futur. 
Imatge aleatòria