La Mercè 2020 ballarà dansa tradicional

Dimecres, 16 setembre 2020

La Mercè  2020 presenta una programació d’actes important, però Barcelona no tindrà una festa major normal. La COVID-19 farà, ha fet, que tot es trastoqui: El Toc d’Inici, l’acte que l’obre amb el Seguici de Barcelona no es farà. La Cavalcada del dia 24 que any rere any esperen amb la il·lusió als ulls tots els nens i les nenes de Barcelona, tampoc. Tots els actes que comporten desfilades i cercaviles s’ha anul·lat. El Piromusical que tanca la Festa Major serà sense públic. Podríem anar citant actes tradicionals, populars i protocol·laris que han desaparegut o canviat. Però, fent valer la seva resiliència, Barcelona engegarà la setmana vinent les Festes de la Mercè 2020.

Festes que des de fa una bona colla d’any tenen espais per la dansa tradicional. Els esbarts tornaran a omplir de danses l’amfiteatre dels jardins del Palauet Albèniz i participaran també en el Toc de Mercè. La mostra de danses vives, el MercèDansa, enguany arribarà a la seva vint-i-vuitena edició. Els balls de Bastons es faran sentir, amb tota l’extensió de la paraula, al Moll de la Fusta.

Els espais de dansa s’han vist alterats i cal saber quins canvis han tingut per no emportar-nos sorpreses. El primer canvi significatiu és que per accedir a tots els actes cal reservar entrada, gratuïta en els actes de dansa, però que sense ella no ens serà permesa l’entrada a l’espai: https://www.barcelona.cat/lamerce/

Altra canvi important és que els esbarts, grups de dansa i bastons només ballaran pel matí, tot respectant mesures de seguretat i protecció front la maleïda pandèmia. A hores d’ara, per exemple, els esbarts encara no tenen clar si ballaran al Palauet Albèniz amb un sol vestuari o amb canvis o de carrer. Molts dansaires estan pensant a ballar amb mascaretes a la seva actuació, que s’ha vist escurçada per raons obvies de producció. Un fet positiu i esperançador és que la ballada dels esbarts de Barcelona al Palauet a més dels ja habituals Sant Jordi, Joventut Nostre, Sant Martí, Ciutat Comtal, Gaudí, Ballets de Catalunya, Maragall i Català de Dansaires, comptarà amb la participació de l’Esbart Vila de Gràcia. La part musical anirà a càrrec del Grup Soca-Rel i de les cobles Sabadell i Mediterrània dirigides pels mestres Jordi Nuñez i Joan Gómez.

El Matí Bastoner no tindrà itinerància. No hi haurà el tradicional i alegre cercavila, només es ballarà en l’escenari del Moll de la Fusta. Aquest escenari, també acollirà el Toc de Mercè, activitat que substitueix aquest 2020 el Toc d’Inici. El Toc de Mercè serà una mostra dels balls del Seguici, en el qual hi haurà la participació dels esbarts barcelonins.

També el MercèDansa que organitza l’Esbart Català de Dansaires veu alterada la seva programació. Canvia tant de format com de lloc. No es farà ni a les escales de la Catedral ni a la Plaça Sant Jaume, en les quals  no hi haurà ni escenari ni activitat per seguretat. El MercèDansa es farà a la Plaça Joan Coromines, al costat del MAGBA, en sessió només matinal i integrada per balls únicament barcelonins.

 La ciutat convidada d’enguany és la pròpia Barcelona, acompanyem-la i participem en els seus actes. Gaudim, amb seguretat, d’una festa amb molta dansa.

Joan Gómez Soriano