L'ESBART MANRESÀ, EN EL MARC DEL SEU CENTENARI, FARÀ DONACIÓ A LA CIUTAT D'UNA ESCULTURA DE RAMON OMS

Dimecres, 29 maig 2024

L'escultura és la guanyadora d'un concurs, i representa una jove dansaire lligant-se les espardenyes de set vetes. La donació s'efectuarà el proper mes de setembre de 2009.

Tal i com està previst, l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages farà donació a la ciutat de Manresa d'una escultura en motiu del centenari de l'entitat. El disseny d'aquesta obra escultòrica, obra de l'escultor manresà Ramon Oms i Pons, neix d'un concurs tancat que l'entitat manresana va convocar fa uns mesos a diversos artistes de Manresa.

L'escultura representa una jove que s'està posant les espardenyes, entrecreuant-se les betes de l'una mentre l'altra reposa al seu costat. Segons el seu autor, Ramon Oms, aquesta obra "reflecteix la il·lusió i alhora la concentració de la jove dansaire que es prepara per anar a ballar al centre de la plaça i formar part d'una colla que viuran la dansa i la tradició catalana conjuntament".

L'escultura s'ubicarà en un dels extrems de la renovada placa Gispert de Manresa, concretament a la part més propera a la confluència de la plaça amb els carrers Barreres, Sant Francesc i Santa Maria. Serà en aquest espai, on actualment s'hi troben els elements de mobiliari urbà, on es col·locarà l'escultura, que es tracta d'una peça de bronze compacta que s'adapta i prolonga un dels bancs de pedra que hi ha a la plaça. D'aquesta manera, la jove dansaire recolza el peu en el cub de bronze, mentre que l'espardenya que li queda per posar fa d'unió dels dos materials, el bronze i la pedra.

En el marc del concurs tancat per al disseny i la producció de l'escultura que va convocar l'Esbart Manresà, el jurat va decidir atorgar el premi a l'escultura obra de Ramon Oms i Pons perquè va estimar que tenia més possibilitats d'integració amb l'entorn i, a més, representava clarament l'al·legoria a la dansa d'arrel tradicional, un dels punts de les bases del concurs.