L'Esbart Olot inicia una campanya de micromecenatge per finançar el seu nou projecte
Diumenge, 5 febrer 2017
Aquest dilluns l'Esbart Olot ha donat conèixer el seu nou espectacle per la temporada 2017-2018, anomenat 8del9: Festa Major. L'espectacle, dirigit per Àlvar Borrell, és una recreació musicalitzada i coreografiada de tot el que es viu durant una festa major als carrers i places d'arreu del país. La recreació pren com a model les Festes del Tura, la Festa Major d'Olot, però busca sobretot el denominador comú de totes les festes de Catalunya, a la recerca del verdader patrimoni col·lectiu.
L'espectacle prendrà un format nou, diferent als espectacles de dansa habituals. Es tracta d'una proposta multidisciplinària on l'Esbart, que es dedica habitualment a la dansa, incorporarà al seu format el paper d'altres entitats que constitueixen la base social d'una festa major des d'una perspectiva artística. D'aquesta manera, podrem veure emulades en l'escenari la resta d'associacions de cultura popular que configuren una festa major, com són les colles castelleres, geganteres o grups de diables de correfoc, així com la gent del poble que surt a gaudir de la festa.
Al mateix temps, s'ha elaborat una banda sonora exclusiva per l'espectacle, arranjada pel garrotxí Dani López. La música tindrà un paper tan important com la dansa en l'espectacle, ja que és la responsable d'ambientar els diferents moments de la festa major. Com a base s'ha escollit el repertori musical festiu olotí, al qual s'ha afegit peces del repertori de la resta del país. Tota aquesta banda sonora ha estat enregistrada aquest mes de gener als estudis Musiclan d'Avinyonet de Puigventós, i es podrà adquirir en un futur.
Un espectacle artístic, divulgatiu i participatiu
L'espectacle està concebut per homenatjar les Festes del Tura i la Festa Major en general. Per això, els directors artístics i musicals de l'espectacle, Àlvar Borrell i Dani López, han elaborat una recerca sobre quines eren les característiques més diferencials de les Festes del Tura com a punt de partida del seu treball. A partir d'aquí, han intentat sintetitzar dalt d'un escenari cadascun dels actes d'una festa major, com són les cercaviles, el pregó, els balls populars, els concerts, les jornades castelleres o els correfocs, de manera que un espectador pugui reconèixer de quin acte es tracta i s'hi vegi completament immers. En prendre de base la festa local, una persona que hagi viscut les Festes del Tura en reconeixerà alguns trets en l'espectacle, sense privar en cap cas a una persona forana no poder seguir el fil.
Si bé són considerades Festa Patrimonial d'Interès Nacional, les Festes del Tura encara tenen marge per potenciar els actes de cultura popular, tant en pes en el programa com en participació ciutadana per a qualsevol franja d'edat. Per aquest motiu la finalitat de l'espectacle és valoritzar el patrimoni de les Festes del Tura i reconèixer la tasca de les persones que la fan realitat. Tot i mantenir l'arrel, s'ha donat un enfoc contemporani a l'espectacle per atraure una gran quantitat de públic i poder fer una tasca més divulgativa. Pel que fa la música, algunes de les peces que formaran part de l'espectacle no havien estat mai abans enregistrades, ni s'havia fet mai una compilació del patrimoni musical festiu olotí, cosa que dóna un valor afegit a la tasca realitzada per l'Esbart.
Entenent la cultura popular fonamentalment com a espai de trobada social i de construcció col·lectiva, l'espectacle comptarà amb col·laboracions de diferents entitats i grups de la ciutat que estiguin relacionats amb els actes reals. Aquesta proposta es farà extensiva a altres grups quan es realitzin actuacions fora de la ciutat d'Olot.
Caldrà un cop de mà per acabar de fer-lo realitat
Tot i que la despesa de l'enregistrament musical de l'espectacle ja està coberta, la producció de l'espectacle en la seva totalitat té moltes més despeses addicionals, com són la creació del vestuari, l'attrezzo i l'edició de les mateixes peces musicals en un CD, que pugen a una quantitat molt superior. Per finançar part d'aquestes despeses, l'esbart vol intentar aconseguir 2.000€ a través d'una campanya de micromecenatge.
El micromecenatge (o crowdfunding) és una via de finançament i suport a iniciatives diverses en les quals les persones poden fer petits donatius per assolir una quantitat de diners per una causa determinada. La persona que busca finançament, a canvi, ofereix a les persones que han col·laborat un seguit de recompenses.
En aquest cas, la plataforma escollida és TotSuma, pàgina dedicada a projectes compromesos amb la construcció nacional catalana que encaixa molt bé en una proposta artística i divulgativa de cultura popular catalana. Les persones que col·laborin podran obtenir recompenses com el CD amb l'enregistrament de la banda sonora de l'espectacle o una litografia de Tavi Algueró realitzada per l'ocasió, a més d'altres productes relacionats amb l'Esbart Olot. En cas que s'aconseguís sobrepassar la quantitat mínima establerta, el que es reculli també s'invertirà en la producció de l'espectacle, i servirà per adequar-lo per poder ser representat en altres espais i formats.
Per col·laborar al TotSuma cal accedir a través del següent enllaç:
https://www.totsuma.cat/projecte/1526/
Per més informació es pot consultar la pàgina web de l'Esbart Olot o les seves xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram)
Les entrades per l'estrena ja estan disponibles
L'estrena de l'espectacle serà una rèplica del festival Sismògraf i està programada pel dissabte 13 de maig a les 8 del vespre, al Teatre Principal d'Olot. Les entrades funcionen amb el sistema de taquilla inversa i ja es poden aconseguir a Can Trincheria, el Teatre Principal o per internet.
Es podrà seguir l'evolució de la producció de l'espectacle a través de les xarxes socials, la pàgina web de l'Esbart i al bloc del projecte a TotSuma.
Les activitats de l'Esbart no paren
Com a entitat activa, l'Esbart Olot té diversos fronts d'activitat que no es limiten als espectacles escènics. A més a més d'estrenar 8del9, en els propers mesos l'Esbart també prepara una nova edició del Ball del Xai Be, a més a més de celebrar el 25è aniversari del naixement de l'Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa, amb l'espectacle Flaixos. A tot això cal afegir-hi les múltiples actuacions dels Bastoners i Grallers d'Olot en fires del territori.
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura