Lluís Puig, nou conseller de Cultura

Divendres, 7 juliol 2017

Us reproduim l'article aparegut a la revista Tornaveu del dia 7 de juliol de 2017

Lluís Puig i Gordi (Terrassa, 1959) substituirà Santi Vila al capdavant del Departament de Cultura. Entre les línies estratègiques seguides pel màxim responsable de la Direcció General de Cultural Popular, Associacionisme i Acció Culturals els darrers sis anys, destaquen la creació del Consell de l’Associacionisme Cultural Català –òrgan consultiu amb presència de totes les federacions—, la internacionalització de la cultura popular catalana, l’impuls de ‘La llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català i de l’Associacionisme Cultural’ (actualment en estat de tramitació) i la intensificació dels vincles entre els col·lectius de cultura popular i els centres de recerca universitaris.

Durant l’acte de presentació del Dia de l’Associacionisme Cultural 2017, Puig assegurava que el model associatiu català se sustentava en l’equilibri de tres vèrtexs: la implicació decidida de la societat civil, el suport institucional de les administracions i l’ajuda empresarial. Un reflex de la seva mateixa trajectòria professional, on ha combinat la pràctica associativa com a director d’esbarts i sardanista, la iniciativa privada com a fundador de l’empresa Vesc (Vèrtex Empresarial de Serveis Culturals) i la responsabilitat de diferents càrrecs públics, entre els quals destaca la Direcció de la Fira Mediterrània de Manresa (1999 – 2010) i com a Cap d’Àrea del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalanes.

Guardonat amb el Premi Nacional de Dansa, Puig ha escrit diversos llibres sobre balls tradicionals: Crònica i calendari de la Dansa Tradicionals, Danses de la Terra de la Biblioteca Joan Amades i Calendari de danses tradicionals catalanes (1999), encara vigent com a últim inventari dansaire a Catalunya. En el moment d’escriure aquestes línies, encara s’ignora el seu successor en la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.