Marmoleny celebra 40 anys de trajectòria

Dimecres, 10 maig 2017

El 22 de maig de 1977 a la Plaça Major de Les Preses es va presentar i va ballar en públic per primera vegada Marboleny.

Marboleny celebrarà el dissabte 20 de maig una Festa a Les Preses amb l’objectiu de ser un punt de trobada de totes aquelles persones que han passat per l’associació en aquests 40 anys d’història.

Com a acte previ, s’ha organitzat una jornada a Montserrat.

El 22 de maig de 1977 a la Plaça Major de Les Preses es va presentar i va ballar en públic per primera vegada la Colla Sardanista Marboleny. Naixia oficialment el Cercle Folklòric i Cultural Marboleny, avui Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

Indubtablement és gràcies a totes les persones que han ballat i col·laborat a l’entitat que Marboleny arriba als seus 40 anys de trajectòria. Diferents generacions que des del 1977 i fins avui no han parat de ballar; primer, com a Colla Sardanista i, des del 1983, com a Esbart.

Per a celebrar aquests 40 anys de trajectòria, Marboleny celebrarà el dissabte 20 de maig una Festa a Les Preses amb l’objectiu de ser un punt de trobada de totes aquelles persones que han passat per l’associació en aquests 40 anys d’història.

La Festa començarà a dos quarts de set de la tarda amb una cercavila a càrrec de tots els grups actuals de l’Esbart Marboleny que anirà des del Centre Cultural i fins a la Plaça Major de Les Preses, el mateix lloc que la Colla Marboleny es va presentar fa 40 anys. A la Plaça es farà una actuació especial de tots els grups de l’Esbart Marboleny actual. La Festa continuarà a les 9 del vespre en un sopar a on es vol reunir a totes les generacions que han ballat i col·laborat amb l’entitat. Es realitzarà a la carpa instal·lada en els jardins de l'Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses i serà una nit plena de sorpreses que comptarà entre altres amb l’actuació de la Cobla dels Sons Essencials.

La Festa és oberta a tothom, i qui es vulgui apuntar al sopar ho pot fer a fins el divendres 12 de maig a les oficines de Marboleny (Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses) de dilluns a divendres de 9 a 14h i a la tarda de dimarts a divendres de 17 a 19:30h o mitjançant la web de l’entitat  www.marboleny.cat.

Com a acte previ a la Festa dels 40 anys de Marboleny, s’ha organitzat una visita Montserrat, que comptarà amb una recepció del Pare Abat a tots els membres de Marboleny i una ballada a la Plaça del Monestir. L’actuació comptarà amb dues sardanes ballades per els exmembres de la Colla Sardanista Marboleny, el Ball de Cintes de Les Preses a càrrec dels que el van ballar per primera vegada com a Esbart Marboleny l’any

1983 i una dansa dels actuals membres del Cos de Dansa de l’Esbart.

Un apunt de la trajectòria

El Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny va néixer a Les Preses (La Garrotxa) l’any 1976 i es va presentar oficialment el 22 de maig de 1977. La intenció era, i continua sent, treballar per la dansa i la música catalana d’arrel tradicional, incentivant la recerca, la promoció i l’aprenentatge i la formació.

La trajectòria del Cercle Marboleny s’ha de dividir en dues etapes.

1976-1983. La principal activitat  de Marboleny durant aquest  anys va ser la  Colla Sardanista, que es va proclamar campiona diversos anys consecutius als Campionats Provincials. Els anys de sardanes es van acabar quan l’entitat va rebre el Bàsic d’Honor del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes. La colla va participar en 158 concursos, en 86 dels quals va obtenir el primer lloc. Els directors tècnics en aquesta època de Marboleny van ser Enric Plana i Robert Renedo.

A partir del 1983… El pes de l’entitat recau sobre l’Esbart Marboleny. Els primers passos de l’esbart van ser l’any 1981, de la mà de Florenci Pla, exdirector de l’Esbart Dansaire de Ripoll. Però es va presentar oficialment el 83 amb una ballada a Les Preses i sota la direcció de Frederic Gaude i Vinyes, dels Ballets de Catalunya de Barcelona. Al mateix any l’entitat va rebre l’Almorratxa d’Or, màxim guardó que atorga l’Obra del Ballet Popular als esbarts. Des de llavors i fins avui s’han realitzat prop d’un miler d’actuacions amb propostes com el “Retaule Berguedà” al Teatre Principal d’Olot (1993) de la mà de l’etnocoreògraf Manuel Cubeles i Solé i la musicòloga Pilar López i Arcos; el “Retaule de la Passió” al temple de la Sagrada Família de Barcelona (2000); “Saturnals o l’absurd de la disbauxa” al Festival de Música del Castell de Peralada (2001); “Aigua“ amb el músic Xavi Múrcia i la cantant Mirna, al Palau de la Musica Catalana (2011) i el “Comte Arnau“, la producció més ambiciosa de l’Esbart Marboleny, estrenada l’estiu de 2011 al Cicle de Representacions del Comte Arnau a Sant Joan les Abadesses.

L’any 1983 Marboleny va crear el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, avui conegut com a Ésdansa i que s’ha consolidat com el Festival de la dansa d’arrel tradicional superant els 10.000 espectadors en la darrera edició.

I nou anys més tard, el 1992, l’entitat es va marcar un nou objectiu: conservar i recuperar la memòria viva de la Garrotxa. Va néixer el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa.