Missatge del Dia Internacional de la Dansa 2023

Dissabte, 29 abril 2023

Missatge per al Dia Mundial de la Dansa 2023 per YANG Liping

Dansa – Una via per Comunicar-se amb el Món

El llenguatge corporal és la manera més instintiva de comunicació que té la humanitat. Com a nadons nounats podem fer servir les nostres mans i peus per realitzar gestos similars a la dansa fins i tot abans d'aprendre a pronunciar una paraula, és aleshores quan sorgeix la dansa d'aquesta “llengua primitiva”.

Moltes coses inciten les persones a dansar. A la meva ciutat natal la meva àvia alguna vegada em va dir que la dansa era una manera d'agrair al Sol per portar calor i llum a les nostres vides.

Quan hi ha una bona collita ballem amb cors alegres als camps per expressar la nostra gratitud a la terra. Quan coneixem algú que estimem dansem com un paó que estén el seu plomatge per guanyar el seu afecte. Fins i tot quan emmalaltim podem apel·lar a misteriosos rituals de dansa per repel·lir els dimonis de la malaltia.

Al meu món la dansa s'ha entreteixit intricadament en les nostres vides i existències des de la nostra edat més primerenca. Sempre ha estat la clau que obre la comunicació dels éssers humans amb la naturalesa i els altres éssers vivents. Hi ha una dita a la meva ciutat natal: “Si tens cames, però no pots ballar, has desaprofitat la teva vida en va”. La dansa està estretament connectada amb la natura i la vida. Pel que fa a mi, la dansa és el mateix que la vida i la natura: és la veritable essència de la dansa.

Alguna gent arriba a aquest món a deixar descendència, alguna a gaudir de la vida, una altra a buscar experiències. En el meu cas, soc una observadora de la vida. Vinc a veure com floreix i panseix una flor, suren els núvols i es condensa la rosada… Per tant, tota la meva inspiració creativa ve de la vida i la natura: la resplendor de la llum de la Lluna, l'exhibició de les plomes del paó, la metamorfosi d'una eruga en papallona, la manera com una libèl·lula frega la superfície de l'aigua, la manera com una eruga es caragola, la manera com les formigues formen una fila…

 Biografria de YANG LIPING, ballarina i coreògrafa

YANG Liping és membre del grup ètnic Bai de Dali, província de Yunnan. És una ballarina nacional de primera classe i la vicepresidenta de l'Associació de ballarins de la Xina. Amant de la dansa des de la seva primera infància, Yang no va rebre mai un entrenament formal de dansa, però amb el seu sorprenent talent natural es va convertir en una ballarina única i distingida a la Xina. Va guanyar fama a tot el país per la seva interpretació de la seva peça de ball original Spirit of the Peacock el 1986, que és elegant i onírica.

Els treballs més representatius de Yang: Spirit of the Peacock, Moonlight, Two Trees, Love of the Peacock, etc. És la directora, coreògrafa i ballarina principal del famós drama de dansa Dynamic Yunnan, Tibetan Mystery, Echoes of Shangri-La, The Peacock, Peacock Winter i la directora del teatre de dansa Under Siege, Dynamic Huangshan, Dynamic Piangtan, Rite of Spring, Apeng i Jinhua. Yang Liping està constantment explorant nous conceptes i presentacions en l'art de la dansa.

En un esforç per adaptar la dansa a l'era del Metaverse, a partir del 2020, va crear i dirigir tres de les "Sèrie de danses del zodíac xinès": Spring Ox, Roaring Tiger i Jade Rabbit and Chang'e. Com a nom conegut a la Xina, Yang Liping i les seves actuacions havien guanyat un gran nombre de premis: el premi d'or per a la dansa clàssica xinesa del segle XX; els màxims honors a l'Osaka International Exchange Centre; Millor poesia de dansa, millor protagonista femenina, millor coreografia, millor disseny de vestuari i premis d'actuació destacada als 4th China "Lotus Awards".

L'any 2011, Yang Liping apareix com un dels anuncis de bellesa xinesa a la imatge de la Xina - People emès a Times Square, Nova York. Com a talent versàtil, també va escriure, dirigir i actuar a la pel·lícula Sunbird, que va guanyar el premi del Gran Jurat al Festival Internacional de Cinema de Montreal.