Premi Delfí Colomé

Divendres, 1 abril 2016

Neix el Premi Delfí Colomé de suport a la creació i producció de dansa catalana tradicional

Té com a objectiu promoure noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional

El guardó consta d’una dotació de 10.000 euros, que hauran de ser invertits en la producció del projecte premiat

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat avui la creació del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional. El guardó té com a objectiu ser un motor de noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa catalana tradicional. Els projectes que es presentin al premi hauran de tenir com a resultat la presentació d’un espectacle de dansa, que podrà incloure altres disciplines artístiques.

Convoquen el premi el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular,  Associacionisme i Acció Culturals, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses. El guardó compta amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner – Centre de creació del cos i el moviment.

El premi consta d’una dotació de 10.000 euros, dels quals 5.000  són aportats pel Departament de Cultura i la resta per cadascuna de les 4 entitats col·laboradores (Festival Ésdansa , Festival Sismògraf d’Olot , Fira Mediterrània de Manresa i el Graner– Centre de creació del cos i el moviment), que aporten 1.250 euros cadascuna. El premi haurà de ser invertit, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del festival Ésdansa 2017. Abans de la seva presentació pública, disposarà d’una etapa de residencia a El Graner, Centre de creació del cos i el moviment. També serà contractat al Sismògraf d’Olot per a realitzar un work in progres del treball; així com a la Fira Mediterrània 2017, i a Espai A, durant la temporada de gener a juny de 2017.

Les candidatures hauran de correspondre a projectes originals i inèdits i no poden haver estat estrenats. Els creadors i les formacions que vulguin optar al guardó poden presentar la seva documentació fins al 31 d’agost de 2016. A l’hora de valorar les candidatures es tindrà en compte l’interès del projecte presentat; la seva viabilitat el caràcter multidisciplinar de la proposta, així com la reflexió o treball que proposi al voltant de la dansa catalana d’arrel tradicional, entesa com a punt de partida i raó de ser del Premi i del Festival Ésdansa

 

La selecció i valoració dels projectes la farà un jurat creat expressament per a l’ocasió, designat pel Departament de Cultura a proposta del Festival Ésdansa. Elseu veredicte es farà públic en el transcurs de la Fira Mediterrània 2016 i a través de la pàgina web www.esdansa.cat.

El conseller Santi Vila ha anunciat la creació del premi en el marc de l’obertura de les jornades professionals per a programadors del Festival Sismògraf, d’Olot. La 7a edició del Festival centra el seu interès en el benestar i proposa una programa artístic que uneix dansa i salut, dansa i educació, i dansa i comunitat. El festival, que se celebra del 31 de març al 3 d’abril, pretén ampliar l’espectre tradicional de la dansa i mostrar la utilitat que aquesta disciplina artística pot suposar per d’altres professionals o per certs col·lectius (persones en risc d’exclusió social, malalts d’artrosis, esportistes, etc.).

 

Delfí Colomé

Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d'una mare cantant i balladora i d'un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l'art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l'aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül  (Corea del Sur) l’abril del 2008 sent ambaixador d'Espanya a la capital coreana.