Taller: Ampliació de repertori

Divendres, 2 setembre 2016

A la darrera assemblea vam presentar la proposta d'organitzar un seguit de tallers per aprendre nou repertori. És a dir, tallers per aprendre danses concretes. A l'octubre comencem.

Diumenge 16 d'octubre

10 h  - 11.30 h  

DANSA PER A UNA NOIA SOLA

El mestre Josep Zaldívar i Ruíz va coreografiar aquesta bella dansa sota la melodia de 'Dansa per a una noia sola'. És una dansa molt tècnica amb dos temes arranjats en compàs de 3/4 i una corranda més ràpida i atrevida en compàs binari. La melodia original formava part del 'Cançoner Popular de Catalunya', dirigit pel Francesc Pujol i Pons. Malgrat aquestes dades concretes, no podem establir amb precisió quan ni com va crear aquesta dansa. El que sí que sabem és que l’esbart que dirigia, el Folklore de Catalunya, destacava per la dansa tradicional documentada, així que no seria molt descabellat pensar que la va coreografiar a l’Institut del Teatre, on va treballar molts anys.

El mestre Zaldívar va néixer a Fernán Caballero (Ciutat Reial) el 1905. Va arribar a Catalunya amb la tendra edat de 10 anys i aviat va entrar en un esbart parroquial. Tot i que el seu paper més destacat va ser el de Catedràtic de Dansa Catalana a l’Institut del Teatre (anys 40 i 50), abans d’això, va dirigir l'Esbart Folklore

de Catalunya, que va desenvolupar la seva activitat des de l'any 1910 fins que que va esclatar la guerra, l'any 36. Van reprendre l'activitat als anys 60 sense gaire

èxit. Igual que aquell esbart, la dansa ha quedat pràcticament oblidada del repertori artístic. Després d'una exhaustiva recerca, podem tornar a presentar aquesta joia de la dansa tradicional i popular catalana.

El mestre Zaldívar, ‘Pepe’ per als seus familiars més propers, va morir a Lima el 4 de desembre de 1981.

Coordina Raül Puga

12 h - 13.30 h

 

JOTA DE BITEM

En Manuel Erruz ens comenta sobre la jota de Batem:

Bitem, és una pedania de Tortosa. La jota que es ballava aquí té moltes similituds amb les de les comarques o pobles veïns de Castelló, Sant Mateu, Ascó, Benifallet, etc. tan pel que fa a la música com amb els punts.

En vaig fer la coreografia que va ser estrenada per L'Esbart Sant Isidre, grup folklòric de l'Hospitalet l'any 1999 al Teatre Joventud de L'Hospitalet.

Coordina Manuel Erruz

Lloc: Casal Congrès. C/ Manigua, 25 08027 Barcelona

El taller és gratuït pels membres de l'Agrupament d'Esbarts.

Als participants se'ls facilitarà: 

  • Explicació de la dansa
  • La música
  • Un vídeo amb la dansa

 Inscripcions: Envieu les vostres dades a agrupament@esbarts.cat abans del 7 d'octubre