Tercera edició del Festival FRANQUESA

Dilluns, 10 juny 2024

Premià de Dalt acull la tercera edició de la  FRANQUESA – Festival de dansa i cultura popular del Maresme

  • El festival, organitzat per la Societat Cultural Sant Jaume amb el suport del coreògraf Aleix Martínez, tindrà lloc els dies 18 i 19 de juliol
  • Amb la Cia Roberto G. Alonso i l’Esbart Manresà, i les estrenes de JOC -amb el suport de la Fundació Joan Miró- i CAMÍ, amb Àlex Casanovas
  • El festival té com a objectiu esdevenir un punt de referència al Maresme en creació, recerca, diàleg i experimentació del moviment

 

Us informem que el dies 18 i 19 de juliol tindrà lloc a Premià de Dalt la tercera edició del FRANQUESA – Festival de dansa i cultura popular del Maresme, que enguany comptarà amb les actuacions de la Cia Roberto G. Alonso i l’Esbart Manresà, les produccions pròpies JOC -d’Aleix Martínez amb la companyia ManNera Dansa, Arnau Obiols i l’Esbart Català de Dansaires- i CAMÍ -amb la ballarina Nathàlia Gómez i l’actor Àlex Casanovas-, a més de tallers de dansa i sardanes, i una taula rodona sobre “La dona en la cultura popular”.

Organitzat per l’ateneu Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt -amb el suport de l’Ajuntament de Premià de Dalt, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-, i codirigit per Aleix Martínez i Emma Escolano, el FESTIVAL FRANQUESA es presenta com un espai de trobada i exploració col·lectiva on la dansa i les arts escèniques s’integren i s’arrelen a la cultura i llegat popular, partint d’una visió i impuls avantguardista.

Segons Escolano, “la mostra vol postular-se durant dues jornades com a punt de referència al Maresme en matèria de creació, recerca, diàleg i experimentació del moviment”.

El FESTIVAL FRANQUESA -codirigit per Aleix Martínez i Emma Escolano- arrencarà el dijous 18 de juliol, a les 18:30 hores, amb els TALLERS DE DANSA POPULAR I SARDANES a càrrec d’Anna Mir i Josep Fecúndez, a l’Espai Frontó. Tots dos tallers estan pensats per a totes les edats amb la finalitat d’acostar la dansa popular i les sardanes a tot el públic del festivals, de manera que passin de ser purs espectadors a experimentar en la pràctica.

A continuació, a les 19.30 horesa l’Espai Teatre, tindrà lloc la TAULA RODONA “La dona en la cultura popular”, en la que participaran personalitats vinculades al món de la cultura popular i la dansa. Aquesta activitat que convida a la reflexió i al debat està encarada a les persones professionals del sector, però és oberta a tothom que vulgui participar-hi.

A les 20:30 hores -tant del dijous 18 com del divendres 19- es representarà l’espectacle de suport a la creació CAMÍ, a l’Espai Petanca. La peça està enfocada com un viatge del passat a la contemporaneïtat a través de la tradició, la cultura popular i, més concretament, mitjançant textos de Santiago Rusiñol. Amb el procés creatiu d’aquesta nova producció, s’estableix un diàleg entre la dansa contemporània -a càrrec de Marc Jubete i Nathalia Gómez- i el teatre de text -per part d’Emma Escolano Àlex Casanovas. La naturalesa de l’equip creatiu, que integra tant artistes emergents com de ja ben establerts, invita a un traspàs de coneixements i punts de vista transgeneracionals, que enriqueixen i posen en valora l’essència mateixa del projecte. Una reivindicació de la tradició i l’art dins d’un marc social revolucionat i perdut per la transformació accelerada i l’egoisme al que estem sotmesos; contaminats per l’afany de no quedar-nos enrere en el que a vegades sembla ser una cursa en comptes d’una oportunitat de viure amb llibertat. Trobareu més informació sobre CAMÍ en el dossier adjunt de l’espectacle.

Tant la primera jornada del FRANQUESA com la segona finalitzaran a les 22:00 hores, a Can Casadellà, amb l’espectacle JOC, una producció pròpia del festival que compta amb el suport de la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació PoolHaus-Blankenese d'Hamburg. Aquesta és una obra creada per a Aleix Martínez amb la participació de la companyia ManNera Dansa i l’Esbart Català de Dansaires, i l’actuació amb música en directe d’Arnau Obiols. A la vora del Mediterrani, Joan Miró (1893 - 1983), armat d'un llarg bastó a manera de llapis, dibuixa a la sorra, demostrant que qualsevol suport és vàlid per fer art i que, davant de l'onada que avança desitjosa de destruir tota empremta de l'obra, l'artista veritable sempre està disposat a començar una vegada i una altra. L'imaginari artístic i conceptual de l'obra i l'artista -com ho són Catalunya, la terra i les seves arrels- representen per a Aleix Martínez i la seva companyia ManNera el punt d'inici d'un procés d'exploració físic, dramatúrgic i conceptual, en relació amb el món i cosmos creatiu de Joan Miró. Vídeo de l’espectacle: https://vimeo.com/914102263Més informació en el dossier adjunt de l’espectacle.

El divendres 19 de juliol a les 18:30 hores tindrà lloc, a l’Espai Teatre, la representació d’ALMAZUELA de la Cia. Roberto G. Alonso,un espectacle pensat per als espectadors més petits, que recrea un món surrealista, ple de fantasia, on res sembla el que és. Una obra que navega entre el que és real i irreal, i que té en l’element visual el seu punt fort. Retalls d’un món oníric que conflueixen en l’escena entendrint i sorprenent a l’espectador, despertant la seva curiositat i imaginació. Es tracta d’un treball sincer, poètic, divertit, tendre, detallista i original creat per Roberto G. Alonso, i interpretat per Laura Marsal i Marta Serret.

Vídeo de l’espectacle: https://www.youtube.com/watch?v=Ahs4Udy3e54

Després d’ALMAZUELA, a les 19:30 hores, l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages presentarà, a l’Espai PistaRÆPTE, una revisió sobre la transformació que necessita la nostra societat, per poder encarar els canvis socials, polítics i ecològics que cal afrontar. Els quatre exercicis espirituals fan de pont entre la vida de Sant Ignasi i la societat actual. L’Esbart s’emmiralla en el Renaixement per poder transformar la societat contemporània. Per una banda, aquesta transformació de Sant Ignasi es va poder copsar en el conegut RÆPTE de Sant Ignasi, l’experiència mística que va portar al Sant a restar vuit dies i vuit nits immòbil. I, per altra, el REPTE que tenim de canvi com a societat i, al mateix temps, el repte de l’Esbart de presentar una espectacle de dansa tradicional adaptat al segle XXI.

Podeu descarregar fotos dels espectacles aquí.

Per a més informació i entrevistes, podeu contactar amb:

Víctor Porres / Cristina Belmonte

K DE COMUNICACIÓN

93 667 26 36 / 619 70 41 65

premsa@kdecomunicacion.com


Imatge aleatòria