Ton Farran Medalla al Mèrit a la Dansa

Dilluns, 21 març 2022

El dissabte 19 de març ha estat dia de celebració per Balaguer. Sant Josep ha estat la diada per començar tot un any de Capitalitat de la Sardana 2022.

A l’acte celebrat a la Paeria de Balaguer, es va fer lectura dels premis que any rere any acompanyen la Capital de la Sardana. Entre la munió de premis, que es poden llegir a la pàgina de la confederació Sardanista de Catalunya (https://portalsardanista.cat/noticies/detall/anunciats-els-premis-capital-de-la-sardana-2022-a-balaguer) destacarem les tres medalles al mèrit, entre les que hi ha la del Mèrit a la Dansa que ha estat atorgada al conegut dansaire i mestre de Tàrrega  Ton Farran. Amb  la medalla al Mèrit Musical ha estat reconeguda la trajectòria del músic gironí: Josep Cassú. La del Mèrit Sardanista ha esta concedida Enric Capdevila, capdanser del grup sardanista Maig, president de la Lira de Sant Andreu i col·laborador de diverses entitats i federacions de cultura popular.

Anton Farran i Domínguez ( Tàrrega 19/6/1961) en Ton, ha estat dansaire, mestre i activista cultural de les comarques lleidatanes. Ha dedicat bona part de la seva vida a la dansa tradicional i associativa de Tàrrega. Als 11 anys va entrar a formar part de l’Esbart Albada al qual hi va participar activament durant 43 anys, els últims 19 sent el director artístic. Treballà perquè el Ball de l’Eixida sigui conegut i ballat pels targarins i targarines durant la Festa Major i ha porta els assajos perquè la població en general la pugui conèixer i ballar. Ha muntat les coreografies del diferents elements i entremesos de Tàrrega (gegants, cavallets, arquets, nans, lo Tossino…) els quals  actualment formen part de l’imaginari de la ciutat. Ha col·laborat també amb els entremesos d’altres ciutats, com Agramunt... Ha participat com a dansaire de diferents elements i entremesos en diferents Aplecs Internacionals. Ha participat i col·laborat amb diferents formacions amb  l’Orfeó Gracienc o la Cafetera de L’Esbart Català de Dansaires, coordinacions i Aplecs d’Esbarts a Montserrat que organitza l’Obra del Ballet Popular. Va ser alumne al primer curs de mestratge de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires i ha participat en diversos seminaris que l’Agrupament ha organitzat.

Felicitats a tots els premiats, en especial en Ton. El premis de les diferents categories seran entregats el 17 de desembre d’enguany a Balaguer en un acte singular.

Joan Gómez

A la fotografia Ton Farran (al mig) amb Anna Bigas i Joan Gómez.