Registre de les noves creacions a l'SGAE
Dissabte, 1 maig 2021
El passat 17 d’abril, en els actes de celebració del 75è aniversari de l’Esbart Sant Martí de Barcelona, en Xavier Bagà ens parlà de la Producció escènica i la seva adaptació al món dels esbarts.
En un moment de la seva intervenció va parlar de la conveniència de registrar les coreografies i espectacles de nova creació.
Em sembla un aspecte important. Cada any hi ha esbart que creen noves coreografies, noves danses. Crec que val la pena que aquest treball quedi registrat. No tant pel rendiment econòmic que pugui generar, sinó pel «rendiment moral» que suposa reconèixer l’autoria d’una creació.
Sempre hem cregut que quan un esbart presenta una coreografia, una dansa, que té un autor, ha de demanar autorització a aquest per poder-la presentar. Sovint pot passar que no se sàpiga qui és l’autor i com demanar-li l’autorització. (Per cert, a l’Agrupament disposem d’una base de dades, no del tot complerta, però interessant, dels autors de moltes de les coreografies que acostumen a presentar els diferents esbarts.) Si les coreografies estan registrades aquesta feina és força més senzilla.
I en Xavier Bagà ens comentà, en la seva conferència, que registrar una obra coreogràfica (una coreografia) no és pas tasca difícil.
El responsable d’aquest registres és SGAE.Per registrar-la cal omplir un formulari, aportar una gravació (format DVD) de la dansa i un programa de mà de representació pública. Lògicament la dansa treballa sobre una música. Si la música és original s’ha de registrar també la música, aportant la partitura. Si la música és preexistent, s’ha d’aportar l’autorització per a la utilització d’aquesta música.
És a dir, el registre sempre s’ha de fer conjuntament pels dos o diversos autors que prenguin part en la obra, i tots han de signar el formulari on s’indicarà quin percentatge de drets s’adjudica a cada un.
Resumint. Des de la meva opinió és interessant que les creacions quedin registrades, principalment per reconeixement i dignificació dels autors, encara que no hi acabi havent un benefici econòmic.
Si voleu més detalls de com registrar, visiteu la plana web de l’SGAE.
Fotografia: BALL PAGÈS- Esbart Manresà - Foto de Martí Albesa
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura