MANIFEST DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA 2022
Divendres, 29 abril 2022
El Dia Internacional de la Dansa se celebra el 29 d'abril des que va ser establert el 1982 pel Comitè Internacional de la Dansa de l'Institut Internacional del Teatre (ITI). Aquesta data commemora el naixement (el 1727) de Jean-Georges Noverre, ballarí i mestre considerat el creador del ballet modern.
Cada any l'ITI encarrega a una personalitat coneguda del món de la dansa la redacció d'un missatge que es llegeix a tot el món. L'objectiu d'aquesta celebració i d'aquest missatge és unir totes les danses en aquest dia, per celebrar aquesta forma d'art i mostrar la seva universalitat.
El Missatge del Dia Internacional de la Dansa 2022 ha estat encarregat a la directora del Ballet Nacional de Corea, Sue Jin Kang (Seül, 1967):
«La catàstrofe de la Covid-19 ha aturat la vida lliure tal com la coneixíem i estar enmig d'aquesta tragèdia ens fa replantejar el significat de la dansa i dels ballarins. En un passat llunyà, la dansa era un mitjà primordial d'expressió i de comunicació a través dels gestos, convertint-se en un art escènic que commovia l'ànima i inspirava el públic. És un art momentani que és difícil de restaurar en la forma original una vegada completat perquè es crea amb tot el cos i l'ànima. La dansa està feta de moments efímers, cosa que predestina els ballarins a estar en constant moviment. Tot i això, la Covid-19 ha restringit i fins i tot bloquejat l'art de la dansa en la seva forma original.
Tot i que la situació està millorant, els espectacles de dansa segueixen estant subjectes a moltes restriccions. Això ens fa atresorar els records preciosos dels temps en què la dansa i els ballarins brillaven com joies i il·luminaven el món, transmetent l'angoixa i l'ansietat humana, la voluntat i l'esperança de viure.
De la mateixa manera, cal recordar que en una de les diferents rèpliques de la pesta negra sorgida a l'Europa medieval, el 28 de juny de 1841, es va estrenar a l'Òpera de París el ballet 'Giselle', que representa l'amor més enllà de la mort, i va rebre una resposta explosiva. Des de llavors, 'Giselle' s'ha representat a tot Europa i a tot el món per reconfortar i animar les ànimes de la humanitat assolada per la pandèmia. Aquesta és la meva manera d'entendre 'Giselle', tal com es va demostrar des de la primera representació: és el magnífic esperit d'una ballarina que intenta escapar de la gravetat de les penúries que fuetegen el món.
El solitari i cansat públic està assedegat de la simpatia i del consol dels ballarins. Com a ballarins, creiem que batre les nostres ales dóna esperança als cors dels qui estimen l'art de la dansa i els dóna el valor per superar aquesta pandèmia. El meu cor ja comença a palpitar».
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Ds, 30/11/2024
Cos de Dansa, Grup Juventus de L'Esbart Maragall i el Poble de Sant Andreu
Ds, 30/11/2024
Cos de Dansa i grup Juventus de L'Esbart Maragall
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura