L'última ossa d'Ordino
Dissabte, 6 maig 2023
hora:
20h
Estrena
Esbart Valls del Nord
Lloc:
Auditori Nacional d'Ordino
Població:
Ordino-Andorra
L’Esbart Valls del Nord estrenarà el proper 6 de maig, en el marc de la Fira del Bestiar d’Ordino, l’espectacle L’última Ossa d’Ordino a l’Auditori Nacional d’Ordino. La interpretació dansaire està basada en la farsa popular que cada mes de desembre representa l’Associació de Cultura Popular d’Ordino i que el mes de novembre passat va ser reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat conjuntament amb les Festes de l’os que es representen a l’Alt Vallespir i Encamp.
Aquest dilluns 17 d’abril s’ha presentat en roda de premsa i la codirectora del grup dansaire, Sandra Tudó, ha donat valor al fet que l’Esbart Valls del Nord hagi volgut deixar petjada en el marc d’aquesta tradició després del reconeixement UNESCO, “creiem que era el nostre deure fer-ho” ha remarcat, en un projecte que ha definit com a “diferent i únic“, a més de qualificar l’esforç de preparació de l’espectacle de “titànic”
L’espectacle porta gestant-se des de fa aproximadament un any quan primer de tot es va encarregar la part de creació musical al compositor i director artístic de l’ONCA, Albert Gumí. El compositor ha explicat que musicar l’Ossa d’Ordino havia estat “tot un repte perquè hi havia molts personatges i havia de trobar el sentit musical a cada un d’ells, és a dir, trobar quin tipus de música s’esqueia a la personalitat de cada personatge”. Pel que fa a la instrumentalització Gumí ha dit que “es tracta d’una barreja entre instruments clàssics com el violí, violoncel, flauta travessera i clarinet, i instruments tradicionals, com el flabiol, tamborí, acordió i un moment de gralla, a més del contrabaix que està entre tradicional i clàssic”. Segons el compositor “d’aquesta manera aconseguíem un so entre clàssic i tradicional molt propi del país”.
Lluís Calduch i Jordi Rubio han estat els encarregats de posar moviment a la música. És a dir, han estat els dos coreògrafs que han creat els balls de les diferents escenes. Calduch també ha volgut evidenciar el repte que ha suposat muntar les coreografies, tant per haver de fer-ho partint d’una música creada pel mestre Gumí com pel significat de la farsa ordinenca, cosa que els va portar primer de tot a fer un estudi sobre què era i què representava. Calduch ha explicat que les coreografies estan fetes sobre la base de la dansa d’arrel. Lluís Calduch ha estat 37 anys director de l'Esbart Ciutat Comtal i Jordi Rubio és director de l'Esbart Dansaire de Rubí. Tots dos ja han col·laborat anteriorment amb d'altres espectacles de l'Esbart Valls del Nord.
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Dg, 19/01/2025
Esbart Català de Dansaires, Esbart Pla del Penedés, Picacrestes del Prat, Esbart de Rubí i Esbart Som Riu d'Or
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura