Ball d'homenatge: la proposta de l'Agrupament

Diumenge, 2 desembre 2018

Fa tres anys l’Agrupament d’Esbarts Dansaires ens vam proposar donar un impuls al ball d’Homenatge tot proposant als esbarts que el ballessin en els actes de l’11 de setembre, en aquells actes en què participessin i que s’oferissin a ballar-lo si, en el seu entorn, s’organitzava algun acte on hi pogués ser present.

La motivació de la proposat té diferents cares. Per una banda fer present la dansa dins d’actes que no siguin específicament de dansa; fer veure que la dansa, a part d’espectacle, pot ser una bona eina per transmetre emocions i sentiments. En aquest cas parlem d’una dansa que transmet reconeixement, benvinguda, gratitud... Per altre banda possibilita la presència dels esbarts en actes que no són estrictament actes d’esbart. Els esbarts hem de ser presents en el nostre entorn.

El ball d’Homenatge que proposem és el que va ensenyar en Joan Serra i han seguit ensenyant els seus “hereus”. Proposem un ball ballat per una persona sola o una parella, amb música en directe amb un o dos instruments. Creiem que la sobrietat és el que el fa solemne. El vestuari, doncs, també ha de ser auster. Algun element de l’indumentària tradicional i prou. Descalços, en contacte amb la terra. Breu, senzill, emotiu.

Aquí us oferim dues mostres:

Ball d’homenatge

Ball d’homenatge

Si en voleu fer una presentació:

Ballem a la panxa de la mare, als braços del pare, caminant amb un amic, a la festa del poble... I ballant expliquem els nostres pensaments, i sobretot les nostres emocions i les nostres sensacions. Ho fem a partir del nostre cor, del nostre cervell, del nostre estómac, de la nostra mirada i de la nostra terra.” Joan Serra Vilamitjana

En Joan Serra va proposar en Jaume Arnella de crear un ball que servís d’homenatge o reconeixement a persones, institucions, per donar la benvinguda... a semblança de l’Aurresku basc.

En Jaume Arnella de seguida va pensar en la música de la polca de les gitanes de Sant Celoni, obra d’en Josep Ferrer i Torres, música que ja havia utilitzat en altres ocasions per acompanyar una de les seves rondalles i que considerava que creava una “atmosfera” especial entre el públic. A partir d’aquesta música en Joan Serra va crear la coreografia, partint, també dels moviments de la polca de Sant Celoni. Una combinació de dansa d’arrel i contemporànea.

L’11 de setembre és ballada a nombroses poblacions en els actes de la Diada