El Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet s’incorpora al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya
Dimecres, 24 abril 2019
El Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet s’ha incorporat al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural així ho va aprovar després que des de l’Ajuntament s’iniciessin els tràmits ara fa 15 anys, per tal que la festa obtingués aquest reconeixement. La distinció de la Generalitat dóna un nou reconeixement a una tradició que supera els 100 anys d’història i que és una festa declarada d’interès local. La Comissió del Ball de Gitanes s’encarrega de mantenir aquesta festa que cada any compta amb més participants.
El Ball de Gitanes sempre se celebra el diumenge de la Segona Pasqua, a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, engalanada per a l’ocasió. Es tracta d’una festa totalment popular, en la que darrerament hi participen més de 300 balladors de diferents colles, que representen les diferents entitats del poble i que omplen el centre de la vila de dansa, música i color.
La Ballada s’inicia a la Plaça amb l’entrada dels gegants, el Marià i la Paula, i el ja tradicional Vals dels Barons. Tot seguit, és el torn del Ball de Caldes, en homenatge als picapedrers de Caldes de Montbui, dansada únicament pels exdansaires i antics dansaires de l’Esbart. A continuació arriba el color i l’alegria a la plaça amb el Galop d’Entrada, on es presenten totes les colles participants, donant pas a la Coronació de la Núvia i el sorteig de la nova núvia entre totes les noies que participen en la ballada d’aquell any. Tot seguit es fa un nou Galop, en aquest cas, el Galop de la Coronació, encapçalat per la nova núvia i la seva parella. A continuació comencen els Entremesos: amb el Xotis, les Catxuxes, les Contradanses, la Jota i el Vals-Jota. El ball de les Contradanses és un dels moments més especials, ja que es forma una estrella humana amb tots els balladors. El punt àlgid de la ballada és al final, quan tots els participants i tothom que s’hi vulgui sumar, fan el darrer galop de la Ballada Popular on es convida a tothom a ballar a la Plaça.
Enguany, el Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet se celebrarà el diumenge 9 de juny al migdia. Abans, però, el dissabte 8 de juny a la tarda, tindrà lloc la Ballada Infantil de les Gitanes, amb la participació de nens i nenes d’entre 3 i 12 anys.
EL BALL DE GITANES ES REMUNTA A L’ANY 1907
L’origen d’aquest ball es remunta a l’any 1907, qual una colla de picapedrers procedents de Caldes de Montbui que treballaven a Sant Vicenç, van convèncer un grup de noies santvicentines per escenificar davant de tot el poble un ball típic de la seva localitat d’origen. Es va ballar per primera vegada el 10 de feberer de 1907, però l’arrelament definitiu del Ball de Gitanes es va produri a partir de l’any 1948, moment en què es va fundar l’Esbart Dansaire Santvicentí. Les gitanes van formar part del repertori de l’Esbart des de bon principi i aviat en va fer representacions per tot Catalunya. La primera ballada per part de l’Esbart Dansaire Santvicentí es va fer el dilluns de Pasqua Granada de 1949. Des de llavors i fins el 1953, l’Esbart va dur a terme actuacions memorables de les Gitanes, tant a Barcelona com a altres ciutats catalanes, com Manresa o Balaguer. I després d’una llarga etapa d’inactivitat, l’Esbart es va reconstituir en la dècada del 1980.
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Dc, 11/09/2024
ESBART SANT JORDI - ESBART JOVENTUT NOSTRA
Dc, 11/09/2024
Dansaires de L'Hospitalet
Ds, 14/09/2024
Esbart Egarenc - Esbart Nova Dansa - Esbart Sant Jordi de Badalona - Esbart Dansaire de Granollers
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura