La jota, un patrimoni divers i arrelat als Països Catalans
Dilluns, 19 març 2018
Música, cant i dansa en parella, tot i que també es pot ballar individualment. La riquesa de la jota en formes i varietats és enorme, com ho demostra la seva implantació per gran part de la península Ibèrica, diferents punts de l'Amèrica Llatina, les Illes Canàries i els Països Catalans. A Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l'Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva fins a l'actualitat, tant en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada. Sigui com sigui, és un patrimoni ric en què dansa, música i paraula interactuen en una rica diversitat de formes en relació a les conductes i valors que li atorga cada comunitat. Documentada històricament des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva en la varietat de manifestacions però sobretot dins de l'imaginari col·lectiu. Aquesta potència cultural s'analitzarà al primer Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, que tindrà lloc del 19 al 21 d'octubre del 2018.
El congrés reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris, que duran a terme comunicacions de caràcter acadèmic i científic, que s'alternaran amb activitats i tallers lúdics. L'organització ha estructurat el congrés en quatre eixos temàtics El primer, sobre aspectes històrics de la jota, el segon, sobre la identitat i la patrimonialització, en què es comentarà com les tradicions es reinventen constantment amb processos d'adscripció grupal que canalitzen sentiments. Aquest eix pretén obrir un espai de reflexió sobre la construcció d'una identitat col·lectiva al voltant de la jota. En tercer lloc, s'analitzarà l'ús i la funció de la jota, tenint en compte que, com qualsevol altre gènere musical provinent de la tradició oral però àmpliament incorporat a la música escrita, la jota gaudeix de gran varietat d'usos i funcions, que ajuden els experts a traçar un mapa de la vigència de la jota a casa nostra. l el darrer bloc, les formes de transmissió, en què es plantejarà com la transmissió, l'herència i el patrimoni són eines complementàries que permeten que la jota segueixi viva en la vida quotidiana, la festa i l'educació formal i informal.
La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats. I està oberta a rebre propostes de comunicacions acadèmiques fins al 3 d'abril. Cal adreçar les propostes al correu fonotecamtra.cultura@gencat.cat
Article extret de TORNAVEU 13-3-2018
Menú principal
cercador
Multimèdia
Punt informatiu
manual bones pràctiques
Esbarts
Actualitat agenda
Transparència
Publicacions
Amb la col·laboració del Departament de Cultura