ESMORZAREM PA AMB OLI I SAL, HO VESTIREM AMB UNES COPES DE VI

PUNT INFORMATIU 258

maig-2021

ESMORZAREM PA AMB OLI I SAL, HO VESTIREM AMB UNES COPES DE VI

DID Dia Internacional de la Dansa a youtube

DID Dia Internacional de la Dansa a youtube
Aquest any, com l'any passat, des de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires hem emès pel canal de youtube 12 hores de dansa catalana. Hi han participat 21 esbarts i s'ha projectat 118 danses, el que suposo una bona mostra del repertori dels nostres esbarts: danses tradicionals, danses de nova creació, danses d'infantils, de veterans, del cos de dansa, en teatres, a plaça... El llarg de les 12 hores hi va haver 869 connexions. Menys que l'any passat, però les condicions d'un any i de l'altre són ben diferents. (L'any passat estàvem tots a casa i aquest any l'activitat s'apropa a un dia normal).

Registre de les noves creacions a l'SGAE

Registre de les noves creacions a l'SGAE
El passat 17 d’abril, en els actes de celebració del 75è aniversari de l’Esbart Sant Martí de Barcelona, en Xavier Bagà ens parlà de la Producció escènica i la seva adaptació al món dels esbarts.En un moment de la seva intervenció va parlar de la conveniència de registrar les coreografies i espectacles de nova creació.

Col·laboració esbarts-escoles: L'Esbart Brugués de Gavà

Col·laboració esbarts-escoles: L'Esbart Brugués de Gavà
Breu recull de les conclusions extretes dels tallers de danses tradicionals a les escoles per part de l’esbart Brugués de Gavà.

2n congrés de la Jota als territoris de parla catalana

2n congrés de la Jota als territoris de parla catalana
Falset, 21, 22, 23 de maigEl congrés reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris, i durant tres dies s’alternaran les comunicacions de caràcter acadèmic/ científic amb activitats de caire més lúdic.En aquest context, durant la primera quinzena de maig tindran lloc diferents activitats complementàries del congrés a Tortosa, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021.El congrés estarà organitzat en tres eixos temàtics:

CERCAVILEJANT DIA I NIT

CERCAVILEJANT DIA I NIT
Us presentem "CERCAVILEJANT DIA I NIT", la mostra de la imatgeria i elements de la cultura popular i tradicional de Sabadell. Del 23 d'abril al 16 de maig de 2021 al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69, Sabadell). On podreu gaudir de la presència de les entitats, figures, gegants i bèsties de la Cultura Popular i Tradicional de la ciutat. L'entrada serà gratuïta amb control d'aforament de Dilluns a Divendres de 17 h a 20 h, i Dissabtes i Festius d'11 h a 14 h i de 18 h a 21 h. No us la perdeu!

Itinerància de l'exposició "Vestits per ballar"

Itinerància de l'exposició "Vestits per ballar"
 Ha començat la itinerància de l'exposició "Vestits per ballar", 50 anys d’indumentària d'un Esbart a càrrec de l'Esbart Sant Jordi del Foment Martinenc de Barcelona.

Celebrem l'Any Joan Tomàs

Celebrem l'Any Joan Tomàs
Avui parlem d'un músic que, els primers anys del segle passat, va recollir milers de melodies populars catalanes, cançons, músiques instrumentals, jocs, tonades... i moltes, moltes danses. Joan Tomàs i Parés va ser un important folklorista que, primer a través de la secció folklòrica de l'Ateneu Enciclopèdic Popular i, després, per l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, va recórrer molts pobles recollint les músiques que escoltava directament dels llabis del cantaires o dels instruments dels qui sabien fer sonar el flabiol, el violí, l'acordió, la gralla, la samsònia... i altres.

Any 2022, any Manel Oltra

Any 2022, any Manel Oltra
L’any que ve, 2022, s’acompleix el centenari del naixement del compositor i pedagog Manuel Oltra i Ferrer (1922-2015). La seva remarcable activitat en molts camps de la música catalana del segle XX ha quedat palesa tant en la seva obra creativa com també en el mestratge impartit a una important part dels nostres actuals músics i intèrprets.

Inscripcions al Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel

Inscripcions al Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel
Nota de premsa de la Fira de Manresa Obertes les dues primeres línies de suport sorgides del Pla d’impuls a la dansa d’arrel

Esbarts i escoles

Esbarts i escoles
Hem demanat als esbarts que fan o han fet alguna activitat amb col·laboració de les escoles del seu entorn que ens expliquin la seva experiència. Algunes ja les hem publicat anteriorment. Avui els companys de l'esbart Santa Eulàlia de Banyeres del Penedès ens expliquen la seva experiència. Si teniu alguna mena d'experiència de col·laboració amb escoles, ens la podeu explicar i la publicarem al butlletí.

El Departament de Cultura impulsa l'Any Manuel Cubeles

El Departament de Cultura impulsa l'Any Manuel Cubeles
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu dels 100 anys del seu naixement. La data oficial d’inauguració és el proper dissabte 6 de febrer i la clausura està prevista per al mes de desembre de 2021.

L’aportació de Manuel Cubeles a la dansa tradicional

L’aportació  de Manuel Cubeles a la dansa tradicional
Formació adreçada a directors, mestres de dansa, monitors i balladors.L’Agrupament d’Esbarts de Catalunya i la Comissió Any Manuel Cubeles us proposen un curs de formació (14 hores) basat en l’aportació tècnica i creativa de Manuel Cubeles a la dansa catalana d’arrel tradicional. Aquesta formació s'inclou en els actes de celebració de l'Any Manel Cubeles.

DASC: Diada de l'Associacionisme Cultural 2021

AMB MOTIU DE LA PROPERA CELEBRACIÓ DELS DASC 2021, JA ESTÀ DISPONIBLE EL FORMULARI PER INSCRIURE'S A LES ACTIVITATS / PORTES OBERTES DE LES ENTITATS 

Subvencions per la formació i documentació

Subvencions per a activitats en matèria de formació i de documentació relacionades amb la cultura popular i tradicional:

Esbarts que celebren anys

Esbarts que celebren anys
S'apropa la DASC: Diada de l'Associacionisme Cultural. En el marc d'aquesta diada, la Direcció General de Cultural Popular fa un reconeixement a les entitats culturals que celebren anys d'estacats: 50, 75 100. Si és el vostre cas, feu-nos-ho saber, que ho comunicaríem a la Direcció general. Envieu un correu a agrupament@esbarts.cat

Diumenge, 02 maig 2021 - Diumenge, 02 maig 2021 # Hora: 19:00

ESPECTACLE NUES

Lloc: Casino Prado
Població: Sitges
Esbart intèrpret: ESBART MARAGALL

Diumenge, 02 maig 2021 # Hora: 18h

Tornar a començar

Lloc: Sala Gran del Centre, Rambla Francesc Macià, 57
Població: Arenys de Munt
Esbart intèrpret: Cos de Dansa de l'Esbart d'Arenys de Munt

Diumenge, 09 maig 2021 # Hora: 17h

Tornem a Ballar

Lloc: Teatre de Mira-sol
Població: Sant Cugat
Esbart intèrpret: Grup Mediterrània

Diumenge, 09 maig 2021 # Hora: 18:00

ESPECTACLE NUES

Lloc: Ateneu La Verbena
Població: Sant Joan de Vilatorrada
Esbart intèrpret: ESBART MARAGALL

Dissabte, 15 maig 2021 # Hora: 20h

Recordar Eduard Ventura

Lloc: Teatre Municipal La Sala
Població: Rubí
Esbart intèrpret: Esbart Dansaire de Rubí

Dissabte, 15 maig 2021 # Hora: 17h

Assemblea de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires

Lloc: meet.jit.si/agrupamentesbarts
Esbart intèrpret:

Diumenge, 23 maig 2021 - Diumenge, 23 maig 2021 # Hora: 18:00

"Fes-te gran" 2021

Lloc: Pati de l'Escola Creu Alta (Carrer Pi i Margall, 24)
Població: Sabadell
Esbart intèrpret: Esbart Sabadell Dansaire

Divendres, 04 juny 2021 # Hora: tot el dia

Portes obertes del fons documental de l'Agrupament

Lloc: Seu de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires València 558, 6è 1a
Població: Barcelona
Esbart intèrpret:


Altres informacions

Ajuda'ns a fer que el PUNT INFORMATIU arribi a tots els balladors dels esbarts.

Estaria bé que tots els balladors dels esbarts rebessin el Punt Informatiu. Els el podem enviar. Només cal que es donin d'alta a:

 Vull donar-me d'alta

D'aquesta manera rebran, de primera mà, tota la informació que generen els esbarts.


També ens agradaria que ens féssiu arribar totes les notícies que genera el vostre esbart, així com comentaris o reflexions al voltant de la dansa catalana. Ens les podeu fer arribar via correu electrònic a agrupament@esbarts.cat o bé directament al web de l'Agrupament: esbarts.cat/notícies

També ens podeu fer arribar informació sobre les vostres ballades o altres actes que organitzeu a través d'esbarts.cat/agenda

Igualment us demanem que participeu en el Facebook de l'agrupament:

Facebook

Grup del Facebook

Altres adreces d'interès

Direcció General de Cultura Popular

Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona

Diputació de Barcelona: Cultura Popular

L'Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana

Tornaveu Butlletí de l'ENS de l'Associacionisme Cultural

Listado de fechas de intercambios de grupos folclóricos

facebook
AGRUPAMENT D’ESBARTS DANSAIRES DE CATALUNYA
Carrer València, 558, 6è 1a. Barcelona · Tel. 93 245 61 65
agrupament@esbarts.cat · www.esbarts.cat